Мъжете губят тегло много по-бързо от жените. Този факт е

...
Мъжете губят тегло много по-бързо от жените. Този факт е
Коментари Харесай

Шестте хормона на напълняването и как най-правилно да ги „изключим“

Мъжете губят тегло доста по-бързо от дамите. Този факт е неоспорим и от дълго време е потвърден от експертите по хранене. Възможно е в продължение на години да се тормозите с диети и часове да се потите във фитнеса, само че резултатът ще бъде неосезаем. Защо някои елементарно губят тегло, само че други не съумяват? Може би за това са отговорни хормоните.
Ефект на хормоните
Обичайното предписание „ ядем по-малко – изразходваме повече “ е единствено частично правилно. Основната причина за наднорменото тегло – нарушаване на метаболизма и хормонален дисбаланс.

Ефектът на хормоните върху човешкия живот се отразява в скоростта на метаболизма, съществуването на вкус, загуба или наддаване на тегло и други физиологични процеси. И първото нещо, което би трябвало да извършите, преди да се занимавате със „ самонаблюдаване “, е да се обърнете към ендокринолога.
Днес ще ви кажем какви хормони са отговорни за обстоятелството, че една жена не може да отслабне и за какво преяждането е рисков признак. И в края на публикацията вижте какви 10 проучвания би трябвало да минете, с цел да изключите ендокринната патология.

Какви хормони въздействат на тежестта ви
Лептин. Този хормон контролира апетита и е виновен за енергийния метаболизъм. Той се назовава хормон за задоволеност или главен хормон на пълнотата. Ниското равнище на лептин води до повишение на апетита и води до затлъстяване. Ако има доста мазнини в клетките на организма – лептиновите равнища се повишават, като по този метод мозъкът е заповядал: „ Спри там! “ Но изобилието на лептин основава висока степен на възможност от тромбоза.

Грелин
Произвежда се в стомашно-чревния тракт и провокира чувство за апетит. Грелинът подтиква нервната система и защищава сърдечно-съдовата система. Ако постоянно преяждате, тогава ще имате ниско равнище на грелин, обаче тревогата и депресивният стрес ще се усилят. Повишените равнища на хормона при неявяване на храна понижават тревогата. Оказва се един циничен кръг – след диета се разсънват жесток вкус и апетит, което е доста мъчно да се потисне.
Ето за какво, би трябвало да ядете не повече от 4-5 пъти дневно, от които 2 хранения са леки закуски. Специално внимание би трябвало да се обърне на закуската, тя би трябвало да бъде наложителна.

Естроген и прогестерон

Женските полови хормони се демонстрират след 45 години, когато дамите стигат до менопаузата. Ниското равнище на естроген способства за отлагането на мастни кафези в корема. Ниското равнище на прогестерон кара организма да задържа повече течности, заради което размерът на тялото се усилва.

Тестостерон

Нарушенията на менструалния цикъл и поликистозните яйчници от време на време се появяват заради нараснали равнища на тестостерон. Това води до неконтролирано увеличение на тежестта, появяването на окосмяване по лицето, акне и неплодородие. По време на менопаузата, по-ниското равнище на тестостерон понижава метаболизма, който също се трансформира в причина за напълняване.

Инсулин

Произвежда се от панкреаса и играе доста значима роля в метаболизма на мазнините, потискайки интензивността на ензимите, които разграждат мазнините. Инсулинът предизвиква преработката на непотребната захар в мастната тъкан. Ако обичате сладкото, знайте, че несъразмерната му консумация фрапантно усилва равнището на инсулина и вследствие на това се появяват непотребни килограми в профил.

Хормони на щитовидната жлеза

Нарушенията в щитовидната жлеза могат да доведат до увеличение на тежестта. Тироидните хормони са активатори на разграждането на мазнини. При ниско равнище на тези хормони се развива хипотиреоидизъм – заболяване, при което отлагането на мазнините се усилва и лицето става по-тежко и неравномерно дебело.

Соматотропин

Соматотропинът е хормон на растежа, който предизвиква загубата на тегло. Обикновено той задейства отделянето на кафези от мазнините и тяхното разграждане. Ниското равнище на соматотропин инхибира всички процеси в организма.

Кортизол

Той се назовава хормон на напрежението. Основните аргументи за това нарастване са стресът и неналичието на сън. Повишените равнища на кортизол покачват апетита. За да се оправят с казуса, доста дами „ хапват “ и се усещат облекчени. Онези, които непрекъснато се намират в психотравматични обстановки, постоянно напълняват, даже в случай че не преяждат. Това се дължи на метаболитно нарушаване при нервно преяждане.

Ендокринните болести, диабетът, нарасналите равнища на половите хормони са тясно свързани с неконтролираното наддаване на тегло. За да се разпознава и отстрани патологията, е належащо да се извърши особено лабораторно проучване. По-долу е даден лист с проби, които ви разрешават да откривате и спрете доста рискови болести в ранните стадии.

ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА съдебна експертиза НАПРАВЯТ, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ

– Тироидни хормони: тироксин (Т4) и трийодотиронин (ТЗ)
– Тироиден подтикващ хормон (TSH)
– Ниво на глюкозата в кръвта
– Гликолиев хемоглобин
– Инсулин и С-пептид
– Тест за приемливост към глюкоза
– Ниво на естрадиол
– Ниво на кортизол
– Ниво на тестостерон
– Фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони

Сложното женско тяло постоянно е на милостта на подлите хормони. И в 70% от случаите повода за наднормено тегло става хормоналният дисбаланс. Не бъдете мързеливи, с цел да се тествате преди да намалите диетата си или да се присъедините към фитнес залата. Понякога няколко кг е по-добре от развалено здраве.
Какво мислите за това? Може би не си коства да се притеснявате по какъв начин изглеждате, тъй като това е персонален въпрос за всяка жена. Обичайте себе си за това коя сте и останете себе си при всички условия!

Тази потребна информация за хормоните и тяхното влияние върху тялото ще бъде от интерес за вашите другари, не забравяйте да споделите с тях публикацията!

Инфо: Лекувай

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР