Законите на Уганда срещу ЛГБТ: Мъж е изправен пред смъртна присъда за „утежнена хомосексуалност“

...
Мъж в Уганда е изправен пред смъртна присъда, след като
Коментари Харесай

Мъж в Уганда е изправен пред смъртна присъда, след като е обвинен в „утежнена хомосексуалност“.

Неговият адвокат каза на Ройтерс, че 20-годишният младеж е първият, който е бил преследван за престъплението съгласно строгия нов анти-ЛГБТК закон, подписан през май.

Според обвинителния лист той е обвинен в незаконно сексуално сношение с 41-годишен мъж, въпреки че не бяха дадени повече подробности.

"Утежнената хомосексуалност" може да включва секс с деца или уязвими хора.

Може също да се счита за утежнена, ако някой е принуден да има еднополови връзки, е заразен с доживотна болест, включително ХИВ или в случаи на серийни престъпници.

BBC Африка на живо: Актуализации за тази и други истории от континента'Бог ме създаде и той знае защо съм съм гей'пребит и принуден да избягам от Уганда, защото съм гей

Източноафриканската нация има сред най-суровите анти-ЛГБТК закони в света и всеки, осъден за участие в хомосексуални действия, е изправен пред доживотен затвор.

Законодателството предизвика широка критика извън страната и накара Световната банка да спре заемите за Уганда по-рано този месец.

Няколко души бяха арестувани този месец за предполагаемо участие в еднополова дейност.

Мъжът, обвинен в утежнена хомосексуалност, се яви в съда на На 18 август в източния град Сороти, Жаклин Окуи, говорител на държавните прокурори, каза пред агенция AFP.

Тя каза на Ройтерс, че той ще остане в ареста до делото му се гледа от Върховния съд, като се има предвид, че е углавно престъпление.

Адвокатът му, Джъстин Баля, каза на Ройтерс, че смята, че антигей законите на Уганда са противоконституционни и в момента се оспорват в съда.

Тя не даде повече подробности за случая, освен че каза, че това е първото утежнено обвинение в хомосексуалност пред съдилищата.

Уганда не е изпълнявала екзекуция от 2005 г., но смъртното наказание не е отменено.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР