Мъж успя да измами смъртта, след като му беше казано,

...
Мъж успя да измами смъртта, след като му беше казано,
Коментари Харесай

Дадоха на болен мъж 9 месеца живот, но живя още 45 г. Как го постигна?

Мъж съумя да измами гибелта, откакто му беше казано, че му остават единствено девет месеца живот.

През 1976 година Стаматис Мораитис чу ужасната вест, че му остават по-малко от година след диагнозата рак на белия дроб.

Разбирайки това Стаматис взема решение да напусне Съединени американски щати - където е животът и фамилията му и взема решение да се върне на родния си остров Икария в Гърция.

Там той възнамерявал да да пие вино и да изчака „ деня “.

Но откакто се върна на Икария, Стаматис откри, че в действителност стартира да се усеща по-силен с течение на месеците.

В последна сметка злокобната болест си отишла, а Стаматис се любува на живота.



Стаматис в последна сметка умрял през 2013 година, към 45 години след слагането на диагнозата и на дълбока напреднала възраст от 98 години, макар че се твърди, че е бил на 102.

Говорейки пред BBC за тайната на дълголетието си, той се пошегува: " Не съм доктор, само че мисля, че виното оказа помощ. Учудващо е, че остров Икария има прякор, именуван още „ островът, където хората не помнят да умрат “.

Това в действителност е по този начин наречената „ синя зона “ – зона с извънредно висока дълготрайност на живота.

Обикновено в синя зона хората ще живеят приблизително 10 години по-дълго, в сравнение с в други елементи на Западна Европа.

Що се отнася до Стаматис, той отдава дълголетието си на хранене с локални храни, в това число вино, както и на живот без стрес. Звучи блажено.

Но за какво тъкмо хората, които живеят в „ сини зони “, живеят толкоз дълго?



Една доктрина е, че храната, която се създава в тези региони, инцидентно съответствува с тази, която лекарите биха предложили за здравословна диета.

Така наречената средиземноморска диета има верните пропорции на зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, както и ниско наличие на захар.

Въпреки че генетиката също играе роля в това какъв брой дълго може да чака човек да живее, експерти споделят, че методът на живот има голяма роля за това.

Решенията по отношение на диетата, упражненията, както и навиците като пушене и пиянство на алкохол оказват въздействие върху предстоящата дълготрайност на живота.

Но за Стаматис наподобява, че слънцето, положителната храна, виното и спокойствието са задоволителни за още 45 години.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР