Мъж с дисекация на аортата бе спасен с операция по

...
Мъж с дисекация на аортата бе спасен с операция по
Коментари Харесай

В НКБ спасиха мъж с разкъсване на аортата с операция по спешност

Мъж с дисекация на аортата бе избавен с интервенция по неотложност в Националната кардиологична болница (НКБ), оповестиха от лечебното заведение. Състоянието, при което е налице разслояване и скъсване на аортата, е животозастрашаващо и навременните диагностика и лекуване са сериозно значими.

49-годишният Румен постъпил в незабавното поделение на МБАЛ НКБ заради болки в региона на гърдите, продължаващи към гърба. Веднага е сложена животозастрашаваща диагноза – дисекация на аортата първи вид по Дебейки. Пациентът мигновено е препоръчан за интервенция по неотложност. Специалистите откриват, че аортата му е разслоена от началния й сегмент, произлизащ от сърцето, до най-периферните й разклонения на десния крайник с две дисекационни разкъсвания в региона над корена на аортата и аортната дъга.

Операционният екип включва доцент доктор Димитър Кючуков, доктор Явор Валянов и доктор Димитър Костадинов от Клиниката по кардиохирургия, както и анестезиолог-реаниматора доктор Боряна Мартинова.

Няколко дни по-късно Румен към този момент е в чудесно положение и е изписан от болничното заведение. „ Когато бях на операционната маса, очаквайки интервенцията, бях доста обезпокоен, само че екипът от лекари и сестри към мен ме накара да се усещам в сигурни ръце “, споделя пациентът.

„ На прегледа след интервенцията ми споделиха, че сменената ми аорта работи чудесно и ще се възстановя изцяло. В тази клиника е цялостно с млади, способени и всеотдайни експерти. Те са като по филмите, от тези героичните, лекарските...толкова им се веселя! “, споделя Румен.

В НКБ единствено за последния месец са осъществени 3 интервенции на дисекация на аортата. При това положение се получава разслояване в един или няколко сегмента на най-големия кръвоносен съд в тялото в резултат на увеличено налягане и може да се стигне до скъсване. Рискът от съдбовен кръвоизлив е доста висок, в случай че дисекацията не бъде открита и лекувана в точния момент. Основните аргументи за появяването на аортна дисекация включват нелекувана артериална хипертония, болести на съединителната тъкан като синдром на Марфан, нападателна, усложнена атеросклероза и други Насочващи признаци са остра болежка в гръдната област и/или към гърба, щедро потене, зной, тежест в гръдната област, коремна болежка и други

Пациенти с остра гръдна болежка би трябвало неотложно да бъдат ориентирани към незабавен център, профилирана кардиологична или кардиохирургична конструкция, без да чакат да премине, поучават експертите от НКБ. Навременната диагноза и профилираното лекуване избавят живот при остри и усложнени сърдечносъдови болести. В НКБ се одобряват пациенти от цялата страна и се правят цялостен размер кардиохирургични действия при деца и възрастни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР