Мъж е осъден на затвор за измама на поддръжници на стената по границата на САЩ

...
Съд в САЩ постанови най-високата досега присъда за подсъдим, участвал
Коментари Харесай

Съд в САЩ постанови най-високата досега присъда за подсъдим, участвал в кампанията за набиране на средства "Строим стената", която имаше за цел да подкрепи изграждането на стената на бившия президент Доналд Тръмп по границата с Мексико.

Тимоти Ший, на 52 г., от Касъл Рок, Колорадо, получи във вторник присъда от пет години и три месеца затвор за ролята си в това, което прокурорите нарекоха "схема за измама на стотици хиляди дарители".

"Строим стената" е създадена с цел набиране на средства за разширяване на бариерата по границата между САЩ и Мексико, инициирано от Тръмп като ключова част от неговата противоречива имиграционна платформа.

Отчита се, че чрез кампанията за набиране на средства са събрани общо 25 млн. долара. Но прокурорите твърдят, че вместо да допринесат за изграждането на граничната стена, стотици хиляди долари са отишли за личната облага на организаторите.

По време на произнасянето на присъдата на Шей в съдебната зала в Манхатън във вторник американският окръжен съдия Анализа Торес обвини бизнесмена от Колорадо и съучастниците му, че са предали общественото доверие.

"Те навредиха на всички нас, като подкопаха вярата на обществото в политическия процес", каза тя.

Заедно с Шей през 2020 г. бяха обвинени още трима обвиняеми за ролята им в схемата: военният ветеран Брайън Колфадж, финансистът Андрю Бадолато и бившият стратег на Тръмп Стив Банън.

Колфадж и Бадолато впоследствие се признаха за виновни за ролята си в измамата на дарителите. Те бяха осъдени през април, като Колфадж получи присъда от четири години и три месеца затвор, а Бадолато - три години затвор.

Банън пък се призна за невинен и предстои да бъде изправен пред съда на 28 май 2024 г.

Наказанието, което съдия Торес присъди на Ший, отразява пълния размер на поисканото от прокурорите.

Същевременно екипът на защитата на Ший настояваше за по-лека присъда от две години, като твърдеше, че Ший не е бил мозъкът в схемата за набиране на средства.

Прокурорите обаче твърдяха, че Ший е прибрал в джоба си около 180 000 долара и е помогнал за изпирането на още пари заедно със съучастниците си чрез фиктивни компании.

Тези практики влизат в противоречие с обещанията, дадени чрез кампанията "Изграждаме стена", включително, че организаторите ѝ "няма да вземат нито стотинка заплата или компенсация" и че всички приходи ще отидат за "мисията" за изграждане на гранична стена.

През октомври жури единодушно осъди Ший за заговор за извършване на измама по електронен път, заговор за пране на пари и възпрепятстване на правосъдието.

В допълнение към присъдата за лишаване от свобода, Ший е изправен пред три години надзорно освобождаване, както и пред глоба в размер на 1 801 707 долара и възстановяване на сумата от 1 801 707 долара.

"Тимъти Ший злоупотреби с доверието на дарителите на "Строим стената", открадна стотици хиляди долари от дарения, за да напълни собствените си джобове, и се опита да възпрепятства федералното разследване на престъпното си поведение", заяви американският прокурор Дамиан Уилямс в прессъобщение във вторник. "Обвиняемият вече е привлечен към отговорност."

Граничните стени остават разделяща форма на възпиране по границата между САЩ и Мексико, като републиканците и демократите са разделени по отношение на използването им.

Тръмп, кандидат в президентската надпревара през 2024 г., успешно проведе кампанията си през 2016 г. върху твърда имиграционна платформа, включваща и гранична стена. По време на митинги той водеше поддръжниците си в скандирания на: "Постройте тази стена! Постройте тази стена!"

В крайна сметка той завърши над 724 км (450 мили) строителство по границата, като голяма част от тях замени или модернизира съществуващите бариери. Южната граница обаче е много по-голяма: широка е приблизително 3145 км (1954 мили).


Белият дом издаде прокламация за спиране на строителството в същия ден, в който наследникът на Тръмп, демократът Джо Байдън, положи клетва - на 20 януари 2021 г.

"Изграждането на масивна стена, която обхваща цялата южна граница, не е сериозно политическо решение", се казва в прокламацията на Байдън. "Това е прахосване на пари, което отклонява вниманието от истинските заплахи за националната ни сигурност."

Строежът на границата предизвика критики от хуманитарни, местни и екологични групи, които се противопоставиха на повишените опасности, породени от новата гранична ограда, и на разрушителните практики, използвани за издигането ѝ.

Въпреки това ръководеният от републиканците щат Тексас продължава да изгражда бариери по южната граница в опит да се справи с незаконното преминаване на границата.

В понеделник Министерството на правосъдието заведе дело срещу губернатора на Тексас Грег Абът за плаваща гранична бариера, инсталирана в средата на река Рио Гранде.

Бариерата - верига от гигантски буйове, закотвени в коритото на реката - предизвика териториални опасения в отношенията с Мексико, както и опасения, че може да доведе до увеличаване на броя на удавянията.

Източник: "Тексас Al Jazeera и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР