Мъж е бил приет в Масачузетската обща болница с мозъчно

...
Мъж е бил приет в Масачузетската обща болница с мозъчно
Коментари Харесай

Мъж ял заразено месо и пострадал от червей в мозъка

Мъж е бил признат в Масачузетската обща болница с мозъчно увреждане, породено от кисти на тения, погълнати преди 20 години. Лекарите разказват неговия случай в публикация в New England Journal of Medicine.

38-годишният мъж ненадейно получил пристъп през нощта, при който паднал от леглото и, треперейки, говорел нещо неясно. Съпругата му незабавно извикала кола за спешна помощ, която откарала мъжа в болница. Там лекарите диагностицирали тонично-клоничен пристъп. Причините за това може да са доста – от епилепсия до пострадвания на главата, по тази причина лекарите почнали да събират подробна анамнеза.
 Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия
Голямата обич към малкия екран води до утежняване на когнитивните функционалности и намаляване на размера на сивото вещество, предизвестяват америк...

Мъжът обаче се оказал изцяло здрав. Той нямал хронични болести, в кръвта му не били открити отрови, не пушел, пиел рядко, не вземал медикаменти. Последните дни мъжът прекарал с родственици, не бил получавал никакви контузии и не бил изпитвал разтърсвания. Възможни наследствени фактори също не били открити.

Компютърната томография на мозъка доста прояснила обстановката. Лекарите открили три калцирани формирания в мозъка на пациента и диагностицирали невроцистерикоза – увреждане на мозъка от кисти на тения.

Пациентът бил от провинциалните региони на Гватемала и се преместил в Бостън преди към 20 години. В родината му невроцистикозата е честа причина за добита епилепсия. Кистите попадат в тялото посредством неприятно обработено свинско месо от инфектирани животни или от ръцете на инфектиран човек, който не ги е измил след контакт с изпражнения. Те могат да обхванат в мускулите или да мигрират в мозъка. В мозъка кистата може да бъде на практика асимптоматична в продължение на години, само че с течение на времето имунен отговор я кара да се калцифицира. Това води до инфекциозен развой в мозъка, предизвиквайки главоболие, комплициране и други разстройства, а от време на време даже гибел.
 Изследване: Мозъкът на актуалния човек се смалява Изследване: Мозъкът на актуалния човек се смалява
Американски учени проучиха 985 изкопаеми и модерни човешки черепа и откриха, че човешкият мозък нараства внезапно два пъти по раз...

Премахването на кистите от мозъка било прекомерно рисковано, тъй че лекарите се лимитирали до антипаразитни и антиконвулсивни медикаменти. Пет дни по-късно мъжът напуснал болничното заведение без никакви признаци. Последвалите наблюдения посочили, че отокът към най-голямото огнище на проваляне е намалял. Пристъпите въобще не се повторили. Но не е известно по какъв начин ще се държат кистите в бъдеще и дали мъжът ще може да спре да пие антиконвулсивни медикаменти.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР