Мъгли с високо съдържание на прахови частици ще измъчват жителите

...
Мъгли с високо съдържание на прахови частици ще измъчват жителите
Коментари Харесай

Мръсен въздух в десетки градове

Мъгли с високо наличие на прахови частици ще изтезават жителите на десетки градове и през днешния ден, предават кореспондентите на БГНЕС в страната. В 10 района е разгласен жълт код поради мъгли.

Прогнозите са, че и през днешния ден хората ще виждат какво дишат. Очаква се мъглата да затисне областите София, Перник, Кюстендил, както и тези в северната част на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново Русе, Силистра.

По рекомендация на пулмолозите хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови болести би трябвало да заобикалят нескончаем престой на открито. Директорите на учебни заведения и детски градини са предизвестени да не организират занятия навън. Лекарите не предлагат да се носят медицински маски, защото те не са уплътнени. По-добре е да се употребяват плътни шалове при излизане на открито. Съветът към водачите, на които им се постанова да карат автомобила си, е да не оставят колите си с включен мотор, когато не са в придвижване.

Продължават и инспекциите в цялата страна на пунктове за вторични първични материали, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на боклуци, както и инспекции за горене на боклуци навън в кварталите с най-вече сигнали.

София

В София за през днешния ден с решение на Столична община се вкарва „ Зелен билет “, който съставлява карта с цената на 1 лев, за цялата градска мрежа. Мярката е поради повишените фини прахови частици във въздуха към този момент трети ден. Сутрешен дъжд отми финия прахуляк, само че предизвестието за замърсен въздух остава.

Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска подвижност, касите на столичното метро, както и от водачите на транспортните средства на градския превоз и посредством мобилно приложение, оповестиха от общината.

Мярката се вкарва за стимулиране потреблението на публичен превоз. Столична община разкрива краткотрайни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по съществени входни булеварди на столицата – бул.„ Александър Малинов “ при метростанция „ А.Т.Балан “ и „ Бизнес парк София, бул. “България “ сред „ Т.Каблешков “ и „ Гоце Делчев “, при метростанция „ Дружба “на бул. “Цветан Лазаров “ и бул.Кръстьо Пастухов “, бул.„ Ботевградско шосе “ при спирката на трамвай № 22, на бул.„ Царица Йоана “ при местростанция „ Люлин “, на бул.„ Панчо Владигеров “ при метростанция „ Сливница “ и „ Западен парк “.

Русе

Основен провинен за замърсяването на въздуха и в Русе се счита, че е отоплението на твърдо гориво. Според локалните хора обаче печките единствено ускоряват казуса с мръсния въздух в града. В Русе Министерството на околната среда и водите планува да вкара нова разпоредба за качествата на твърдите горива.

Велико Търново

Данните за въздуха в Горна Оряховица са стряскащи – 5 пъти над нормата бяха те през вчерашния ден. От началото на октомври повишения са регистрирани 32 пъти.

Пловдив

Пловдив води челните ранглисти по замърсен въздух. Затова там общината планува да подмени печките на твърдо гориво с климатици. За задачата са обезпечени 14 млн. лева от Европейския съюз. Близо 20 000 семейства в града се отопляват с дърва и въглища. На част от тях общината ще предложи да минат към ТЕЦ-ове или да се отопляват на газ.

Перник

60 000 лв. санкция е наложена на пернишката “Топлофикация ” от районната екоинспекция. При инспекция е открито, че ТЕЦ-ът употребява забранен тип гориво - дървесен чипс.

Емисиите на нездравословни субстанции се изпускат в атмосферния въздух неорганизирано от корпуса на „ Котелен завод “ и водят до утежняване качеството на атмосферния въздух в региона, се споделя в известието на РИОСВ-Перник. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР