Магистрати - съдии, прокурори и следователи, както и служители на

...
Магистрати - съдии, прокурори и следователи, както и служители на
Коментари Харесай

Магистрати излязоха пред Съдебната палата в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев

Магистрати - съдии, прокурори и следователи, както и чиновници на Съдебната власт излязоха пред Съдебната палата в София в поддръжка на основния прокурор Иван Гешев.

Взрив избухна на пътя до автомобила на основния прокурор вчера, а заместник основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов го дефинира като атентат. 

Недопустимо е някой да мисли, че офанзивата против Иван Гешев е инсценировка, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева пред публицисти по време на демонстрацията пред Съдебната палата. „ Или някакъв акт, който се пробват всякакви политици и публицисти да кажат, че сами сме си го създали. Това е несериозно “, съобщи Сийка Милева. Това се случва за първи път в историята – да посегнеш на живота на основен прокурор на България, добави тя. Ние се усещаме застрашени, сподели Милева. Призоваваме Министерство на вътрешните работи и ДАНС да отбрани нас и нашите фамилии, сподели още тя.

„ Тук сме, с цел да кажем в лицето на престъпността, че нас не ни е боязън “, сподели представителят на основния прокурор. Според нея против прокуратурата се води война с компромати, медийни офанзиви, изявления, писането на лобистко законодателство и улични митинги. Не съумяха и се пробваха да убият основния прокурор на България Иван Гешев, добави тя.

Опитът му за ликвидиране е не просто желанието за физическото му заличаване, подбудено от омразата от олигарси, политици, лица от престъпния контингент, подсъдими и обвинени, счита Милева. С този акт желаят да ни покажат, че с натискането на единствено един бутон могат да убият човек, добави тя.

Сийка Милева добави, че магистратите ще бъдат всеки ден пред Съдебната палата, в случай че се наложи. Този терористичен акт е освен акт против него и институцията прокуратура, само че и против цялата страна и националната сигурност на България, разяснява тя. Милева уточни, че ще бъде направено всичко, с цел да бъдат открити поръчителите и причинителите на атентата против Иван Гешев. Милева изясни, че все още няма обвинен.

„ Искаме страната да реагира, желаеме виновните институции да защитят нас и нашите фамилии “, сподели Милева. „ Главният прокурор и управлението на прокуратурата неведнъж е заявявало, че против него и прокуратурата се води води война от политици, публицисти и олигарси “, съобщи представителят на основния прокурор.

По оградата пред Съдебната палата бяха закачени листи с откъс на Джовани Фалконе, съгласно който " този, който мълчи и навежда глава, умира всякога, когато го направи ".

По същото време, в което се организира демонстрацията пред Съдебната палата, следователи излязоха на протест пред Национална следствена служба поради атентата против основния прокурор.

 

Магистрати от Районна, Окръжна, Апелативна и Военна прокуратура в Пловдив излязоха на митинг пред постройката на държавното обвиняване, с цел да изразят поддръжката си към главния прокурор Иван Гешев след вчерашния случай. 

С декларация на прокурорската гилдия внезапно осъждаме атентата, който се случи през вчерашния ден против най-висшия представител на прокуратурата, разяснява пред публицисти Гергана Мутафова, член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Тя дефинира случилото се с Иван Гешев като посягане и опит за най-тежко нападение и терористичен акт към прокурорите на Прокуратура на Република България.

Държавни обвинители от Окръжна и Районна прокуратура – Силистра и работещи в правосъдната система се събраха пред Съдебната палата в крайдунавския град на кротичък митинг против вчерашния, съгласно тях, терористичен акт против основния прокурор Иван Гешев.

„ Това е невиждан акт, за жал историята ни към този момент е белязана и от опит за атентат против основния прокурор. Ние осъждаме този терористичен акт и всички прокурори, следователи и съдии показваме своята поддръжка и желаеме да кажем, че това не може да продължава офанзива “, сподели за Българска телеграфна агенция окръжният прокурор Ивелин Чафаланов.

Той напомни, че през 2000 година опит за нападение беше осъществен против тогавашния областен прокурор на Силистра и изрази вяра, че сходни актове няма да се повторят. 

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР