Магистрати от цяла Европа настояват за проверка на България заради

...
Магистрати от цяла Европа настояват за проверка на България заради
Коментари Харесай

Европейски магистрати настояват за проверка на България заради заплахите към съдии

Магистрати от цяла Европа упорстват за инспекция на България поради " тревожните събития " със арбитър Владислава Цариградска.

Това излиза наяве от писмо на публикувано от Съюза на съдиите писмо на европейски организации.

Освен Цариградска, те напомнят и „ систематичния тормоз “ върху арбитър, до момента в който е ръководител на Върховния касационен съд „ е бил обект на систематичен тормоз и животът и физическата му цялост са били директно застрашени ".

В писмо подписано от MEDEL (Европейски магистрати за народна власт и свободи) европейските съдии упорстват комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс и комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат обстановката с независимостта на правосъдната власт в България.

Писмото е подписано от няколко европейски организации на магистратите- Европейската съдийска асоциация, фондация " Съдии за съдии " и Асоциацията на европейските административни съдии.

" Като представители на главните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, с цел да изразим мощната си угриженост по отношение на ситуацията на правосъдната система в България, където - и то неотдавна - бяха обявени случаи на съдии, изложени на напън и сплашващо държание по отношение на осъществяването на професионалните им отговорности ", пишат магистратите до двамата комисари.

Те декларират, че желаят да насочат вниманието към " извънредно тревожните събития, свързани със арбитър Владислава Цариградска ". Посочват, че тя е жертва на клеветническа акция и дружно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 година от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

" За заканите и натиска, за които арбитър Цариградска неведнъж е съобщавала от 2019 година насам, наказателното произвеждане е формирано едвам през май 2023 година и към момента не са повдигнати обвинявания против никого. След последните ѝ обществени изказвания по отношение на получените закани, арбитър Цариградска още веднъж е обект на медийни офанзиви и заплашителни известия, дотам, че от февруари тази година още веднъж са назначени ограничения за защита ", пишат четирите европейски организации на магистрати.

В писмото си до комисарите европейските съдии напомнят " систематичния тормоз " и заканите за живота на арбитър Лозан Панов, по времето, когато беше ръководител на Върховен касационен съд.

Европейските магистратите припомнят, че главните правила на самостоятелност на правосъдните системи изискват съдиите да вземат решение обсъжданите от тях каузи независимо, без каквито и да било ограничавания, непозволени въздействия, напън, закани или интервенция - директна или косвена.

" Защитата на съдиите значи отбрана на върховенството на правото и на предпоставките за обективни и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи във връзка с заканите и офанзивите против обособени съдии основава спомагателен риск от подкопаване на независимостта на правосъдната власт като цяло, предизвиквайки вцепеняващ резултат и създавайки климат на съмнение, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да извършват професионалните си отговорности ", декларират магистратите от цяла Европа.

Те слагат три претенции към комисарите по правораздаването и по правата на индивида.

- да извърнат внимание на ситуацията на арбитър Цариградска, която е изправена пред " сериозен напън и закани за това, че работи без значение, че намерено разобличава похищенията против независимостта на правосъдната власт и самоуверено се бори за върховенството на закона " ;

- Спешно да изискат от българските управляващи спомагателна информация и уточнения по случая;

- Да проучат обстановката в България и да подхващат " нужните стъпки, с цел да бъде обезпечено съществуването на самостоятелна правосъдна власт " ;

Преди да бъде изслушана във във краткотрайната комисия в Народното събрание, която проверява мрежата за въздействие към Мартин Божанов – Нотариуса, арбитър Владислава Цариградска заяви, че е получила нови закани.

Те са били отправяни на служебната е-поща на Окръжния съд в Плевен, където тя работи.

" Кажете ѝ, в случай че не млъкне, че и мъжът ѝ, и децата ѝ ще лежат с бетонирани крайници на дъното на язовира, " е пишело в последното известие, което е получено единствено преди ден.

“Нотариуса е мъртъв от 31-ви януари. Кой ме заплашва и кой желае да мълча ", попита арбитър Цариградска.

Тя към този момент разгласи, че е подала сигнали още през 2019-2020 година пред Висш съдебен съвет и Министерството на правораздаването за това, че е заплашвана с физическа разпра от групировката на Мартин Божанов.

На съвещанието на комисията тя описа за заканите, които е получавала от Божанов и изясни, че подозира, че някогашният областен прокурор на София Невена Зартова " е съдействала персонално той да придобие този пъклен облик " посредством обезпечаването на чадър над него.

По думите на Цариградска няма по какъв начин Божанов да е работил без обезпечен чадър освен от прокуратурата, а евентуално и от службите.

Тя напомни, че след заканите против нея е било формирано досъдебно произвеждане, била е разпитана по делото през юли предходната година, само че след първичното оживление прокуратурата е траяла да бездейства.

Полицията уточни като създател на заканите мъж, който води бездомнически метод на живот под псевдонима По-късно съдът го освободи с мотив, че той не е обмислял физическа реализация на заканите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР