Магистрат се проверява заради разминавания в имуществената му декларация, установени

...
Магистрат се проверява заради разминавания в имуществената му декларация, установени
Коментари Харесай

Проверяват магистрат за необяснимо богатство покрай случая с Нотариуса

Магистрат се ревизира поради разминавания в имуществената му декларация, открити около инспекциите, почнали след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана ясно от чуването на основния контрольор (с от дълго време изминал мандат) Теодора Точкова от краткотрайната комисия, която изследва има ли групи за въздействие в правосъдната власт и каква е била ролята на Божанов, написа " ".

Точкова се явява за повторно пред комисията. Преди 2 седмици тя отхвърли да остане за чуване, тъй като нямало кворум. Кворум и през днешния ден нямаше, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха да бойкотират комисията след разпадането на сглобката, крепяща държавното управление. Главната инспекторка обаче сподели на присъстващите депутати, че ще си приказва с тях, с цел да не я привикват още веднъж.

После Точкова изясни какво е свършила ръководената от нея институция по проблема " Нотариуса ", а както и направила ли е нещо по случая " Осемте джуджета " и Петьо Петров - Еврото. Точкова твърди, че ИВСС е направил всичко, което зависи от него. Резултати обаче към този момент няма.

Инспекторката описа, че е осъществена инспекция дали обвързвано лице с магистрат е съучастник на Божанов, доколкото употребили един офис. Точкова не цитира имена. Но изясни, че разноските на този магистрат за парцели, заеми, лизинг, образование на дете, неведнъж надвишават приходите на магистрат и обвързваното с него лице. За 2022 година разликата е забележителна - надвишава 10 000 лева, изясни Точкова. Въпросният магистрат е даден на Национална агенция за приходите и на антикорупционната комисия, изясни Точкова.

По думите ѝ до момента инспекциите на декларациите на този магистрат са завършили с отчет за сходство, тъй като по закон инспекторатът единствено съпоставял данните от регистрите. Не стана ясно какво се е трансформирало внезапно. Но пък Точкова посочи, че ИВСС може да се окаже и в неточност. Срещу магистрата сега течала и инспекция за честност.

Макар да не загатна името на съдията, Точкова нямаше никакви проблеми да цитира имената на подсъдимия предприемач Веселин Денков, който пък сезирал инспектората по случая " Нотариуса ".

ИВСС сега се среща с материалите по наказателното дело, обвързвано с активността на Божанов, което Софийската градска прокуратурата води, и от тях взема решение кои магистрати да бъдат тествани за честност и имуществено положение.

Точкова опита да изясни и за какво инспекторатът е бездействал по случая " Осемте джуджета ". По случая институцията била сезирана от Антикорупционния фонд. " Но сигналът не отговаряше на условията за прецизност. Директорът на фонда не пожела да уточни ЕГН, трите си имена и не пожела да го подпише ", оплака се Точкова. Така, на напълно официално съображение, ИВСС приема сигналът за неизвестен и не се занимава с него.

След Точкова комисията изслуша някогашния ръководител на профилираните съдилища Георги Ушев, който в този момент правораздава в Софийския апелативен съд. Неговото име беше упоменато пред комисията от Веселин Денков, до момента в който даваше образци на магистрати, свързани с кръгове на въздействие. Ушев отхвърли по някакъв метод да познава Божанов, както и да е ходил в прословутия към този момент SS клуб. Ушев сподели на депутатите, че когато дават думата на подсъдими в подобен формат, насочат неприятно обръщение към магистратите, които сега преглеждат делата им и накърняват независимостта им, защото в този момент те мислели какво ще им се случи, в случай че осъдят подсъдимите. " Не сте ли въвлечени в развой по изпирането на този обвиняем? ", попита Ушев.

И описа по какъв начин самичък се е почувствал обект на напън, когато през 2019 година около делото " Иванчева " беше проверяван по разпореждане на тогавашния ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов.

" Като говорите за напън върху мен, ето тогава аз съм усещал оказван напън от някогашния ръководител на Върховен касационен съд, тъй като сега, в който това дисциплинарно произвеждане, проточило се три години, завърши, на идващия ден някогашният ръководител ми формирано нелегално дисциплинарно произвеждане. Той съгласно Закона за правосъдната власт няма такова право, а го направи за това, че на журналистически въпрос в предаване съм загатнал името на обвиняем, който е наказан на две инстанции ", сподели Ушев. И добави, че политическа мощ му е желала оставката, само че той всичко е претърпял. И през днешния ден отхвърли да я назове.

" Показания " пред комисията даде и прокурорът Константин Сулев, който сега е обвинен по дело, че непозволено е обвинил Петьо Петров - Еврото.

" Не се опасявам от и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов и не виждам за какво да се опасявам. Надявам се, че съдът ще прочете доказателствата по делото и ще отсъди по този начин, както е належащо ", разяснява той. Мирослав Иванов (ПП-ДБ) изиска да разбере за какво на прокуратурата са ѝ лишили три години, с цел да образува дело за „ Осемте джуджета “ и по-специално против Петьо Петров и това е станало, откакто Иван Гешев и Борислав Сарафов влязоха в спор директно преди отстраняването на Гешев от поста. Сулев изясни, че досъдебното произвеждане против Петьо Петров е формирано след самосезиране на негов сътрудник. Заяви, че не може да каже за какво са минали три години, а той е единствено един от четиримата прокурори по делото.

Последна в комисията се яви съдията Галя Георгиева. Тя беше изслушана по свое предпочитание, откакто към този момент разви тезите си и пред Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР