Магистрала Струма да бъде изкарана изцяло извън Кресненското дефиле -

...
Магистрала Струма да бъде изкарана изцяло извън Кресненското дефиле -
Коментари Харесай

Магистрала Струма излиза извън Кресненското дефиле

Магистрала " Струма " да бъде изкарана напълно отвън Кресненското дефиле - тази поръчка направи министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков. В началото на месеца България получи зелена светлина за създаване на платното посока София отвън дефилето. Сега на дневен ред е платното посока Гърция да върви паралелно през планината. Възможно ли е това да се случи и по кое време, и по какъв начин локалните поданици и бизнесът одобряват тази концепция - описваме в този момент.

След няколко тежки произшествия в региона на Владая и митинг на локалните поданици, стартира строителството на различен път. Tака наречената в началото - автомагистрала " Люлин ".

Магистралата е пусната със забавяне, а през 2018 година е преименувана на " Струма ". И макар първичната концепция пътят да е подготвен през 2004 - и до през днешния ден Струма не е изпълнена в целокупност - остава правата сред Симитли и Кресна и огромният спор - дали едно от платната да минава през Кресненското дефиле. В доклада си за свършената работа, респорният министър в оставка - направи поръчка и двете платна на пътя да бъдат построени отвън дефилето.

" Успяхме да разгадаем и един извънредно комплициран проблем с довършването на автомагистрала " Струма ". Получихме зелена светлина от Европейска комисия да осъществяваме автомагистралата напълно отвън Кресненското дефиле, което ще ни разреши да имаме транспортна съгласуваност с Гърция, като в същото време запазим неповторимото биоразнообразие в дефилето ", уточни Андрей Цеков, министър на районното развиване в оставка.



Европейската комисия позволи строителството на платното в посока София през планината над дефилето, само че не разреши основен път Е-79 да бъде трансфорат в магистрален. По него ще остане трафикът в посока Гърция. Слави гледа животни в село Стара Кресна, откъдето се чака да бъде прокаран новият път.

" За мен е зле в случай че мине от горната страна както е планувано и да не е в тунел, тъй като ще затворят пътя. Няма да има достъп до ливади, до пасища и т.нар ", сподели Слави Илиев, гражданин на с. Стара Кресна.

Въпреки това гледа положително.

" Като има път, ще има и трафик. Трафик има ли - има стопанска система. Икономика има ли - има пари ", уточни Слави Илиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР