Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от

...
Мадрид по време на извънредното положение в Испания. Страхът от
Коментари Харесай

Как да се справим с нов вид финансов шок

Мадрид по време на изключителното състояние в Испания. Страхът от вируса основава финансови опасности, които би трябвало да бъдат лекувани бързо

Не е ясно какво ще се случи през идващите няколко седмици, само че е много несъмнено, че в границите на шест месеца опасността ще е намаляла. Когато сте изправени пред заплашителен потрес, естествено е да се позовете на личния си опит. С експлоадирането на пандемията от новия ковид, причиняващ заболяването COVID-19, вложителите и администрациите се пробват да схванат крайните придвижвания на финансовите пазари през последните две седмици. За мнозина очевидната препоръка е рецесията от 2007-2009 година

Приликите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Наистина има някои прилики. Фондовите пазари потънаха. Цената на петрола падна под 40 $ за барел. Федералният запас и други централни банки спешно понижават лихвите. Търговците са на бойни нога. Все отново сравнението с последната огромна световна рецесия е неуместно. Тук се крият и двете действителни финансови рискове, породени от пандемията.

Тежестта на шока до момента не може да се съпостави с 2007-2009 година Фондовите пазари паднаха с една пета от върха си в съпоставяне със срутва от 59% по време на ипотечната рецесия. Размерът на токсичния дълг е стеснен и елементарен за идентифициране. Около 15% от нефинансовите корпоративни облигации са издадени от петролни компании или от такива в други браншове, наранени мощно от вируса, като самолетни компании и хотели.

Банковата система, която е цялостна с капитали, към момента не е наранена, междубанковите лихвени проценти са под надзор. Когато вложителите изпадат в суматоха, че идва краят на света, те се насочват към $ като аварийна валута. Това към момента не се е случило.

Произходът на шока също е друг. Кризата от 2007-2009 година пристигна от финансовата система, до момента в който вирусът съставлява незабавна обстановка. Пазарите нормално се плашат, когато има неустановеност за вероятностите през идващите шест или дванайсет месеца, даже когато нещата сега наподобяват спокойни - припомнете си спада на цената на активите при започване на 2008 година, доста преди множеството кредитополучатели да имат проблеми с заплащането на ипотеките си.

Нови опасности

Днес времевият небосвод е извърнат: не е ясно какво ще се случи през идващите няколко седмици, само че е много несъмнено, че в границите на шест месеца опасността ще е намаляла. Вместо да гледате към проблеми на банките на Уолстрийт или такива в първокласните жилища във Флорида, в този случай се появяват два други риска.

Първият е краткотрайна ликвидна рецесия, която ще засегне доста необятен кръг от компании по света, защото карантините ги принуждават да затварят офиси и заводи. Грубият стрес тест при обществените компании допуска, че 10-15% от компаниите могат да се сблъскат с проблеми с ликвидността. Пазарите на корпоративни облигации, които изискват точни договорни условия и постоянни заплащания, не са положителни за превъзмогване на този тип къс, само че нерешителен недостиг.

През 2007-2009 година управляващите насочиха парични средства към финансовата система - усилиха капитала на банките, подсигуряваха отговорностите им и подкрепиха пазарите на облигации. Този път предизвикването е да се обезпечат пари на фирмите. Това е елементарно в Китай, където множеството банки са следени от страната и вършат както им се споделя. Кредитирането там набъбна с 11% през февруари спрямо миналата година. На Запад, където банките са частни, ще са нужни знаещи мениджъри, ръководство на фините настройки и интервенция на регулаторите, с цел да се насърчат кредиторите да демонстрират самообладание към клиентите. Правителствата би трябвало да демонстрират креативност по отношение на потреблението на данъчни облекчения и други отстъпки, с цел да обезпечат пари на компаниите с проблеми.

Докато Съединени американски щати още се колебаеше по какъв начин да работи, Англия даде добър образец с бюджета си през предходната седмица.

Вторият район, заслужаващ особено внимание, е еврозоната. Ако Брутният вътрешен продукт изобщо пораства, това се случва едва-едва. Основната рента на ЕЦБ от дълго време е под нулата. Банките са по-стабилни от 2008 година, само че към момента са слаби спрямо американските си братовчеди. Ако се съди по цената на застраховката против банкрут, в Италия към този момент има действителна нерешителност - това е единствената огромна стопанска система, където цената за финансиране на банките се увеличи.

На 12 март Европейската централна банка даде обещание спомагателна ликвидност за банковата система, по-специално за поддръжка на кредитирането на дребни и междинни компании (но не понижи лихвените проценти). Опасността е, че националните държавни управления и регулаторите няма да съумеят да работят дружно (в сряда през нощта ЕЦБ разгласи нов пакет за 750 милиарда евро в поддръжка на стопанската система на еврозоната - бел. ред.).

Всеки финансов потрес е друг. През 1930 година централните банки оставят банките да банкрутират. През 2007 година малко хора бяха чували за ипотечните принадлежности, които предстоеше да взривят ситемата. Новият финансов потрес към момента не влиза в тази компания. Но страхът от вируса през 2020 година основава финансови опасности, които би трябвало да бъдат лекувани, и то бързо.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР