Испания съкращава срока на затвора на осъден за групово изнасилване по неправилен закон

...
Мадрид, Испания – Присъдата на един от петимата мъже, осъдени
Коментари Харесай

Мадрид, Испания – Присъдата на един от петимата мъже, осъдени за групово изнасилване в прословутото испанско дело Вълча глутница, е намалена поради неправилно изнасилване законодателство, което беше въведено след буря от протести по случая от 2016 г.

Мъжете нападнаха 18-годишна жена на фестивала за бягане с бикове в Памплона, заснеха го и споделиха изображения на атаката срещу група в WhatsApp, която те нарекоха La Manada или Вълчата глутница.

Случаят шокира Испания, предизвика национални протести и доведе до приемането на закона за изнасилване „Само Да е Да“, който се фокусира върху получаването на изрично съгласие за секс.

Законът обаче съдържаше вратичка, която определяше по-леки минимални присъди за определени сексуални престъпления – резултат от сливането на престъпленията сексуално насилие и агресия.

Досега 1155 извършители на сексуални престъпления са получили намаляване на присъдата, от които 117 са освободени от затвора.

Ангел Боза

Феминистки и леви политици осъдиха решението от вторник на съд в Навара в Северна Испания да намали присъдата на затвора за Анхел Боза, един от изнасилвачите на Вълчата глутница. Присъдата му беше намалена от 15 години на 14.

Консервативните политици обвиниха лявото правителство на Испания, което предложи закона „Само да е да“.

Августин Мартинес, адвокатът на Боза, каза в четвъртък, че ако обжалването не успее да отмени намалението на присъдата във вторник, той ще поиска подобни намаления за четиримата други изнасилвачи на Wolf Pack.

„Боза явно е доволен, че присъдата му е намалена. Това се случи директно заради новия закон“, каза той пред Al Jazeera.

Огромна болка

Тереза ​​Хермида, адвокатът на жертвата в случая с Вълчата глутница, каза за Radio Euskadi: „Клиентът ми прие тази новина с огромна болка и тъга. Не че е намаление с година. Намаляването с един ден би било болка за нея.“

Хермида каза, че ще обжалва решението на съда и обвини новия закон за сексуалното съгласие, че позволява намаляване на присъдата.

През 2018 г., две години след нападението, петимата членове на т. нар. Вълча глутница бяха осъдени по по-лекото обвинение за сексуално насилие, а не за изнасилване, тъй като съд постанови, че жертвата не е оказала съпротива на атаката си от страх .

Случаят предизвика демонстрации в цяла Испания през 2018 г. с искане за по-строги присъди и промяна в закона, който по онова време изискваше прокурорите да докажат, че е използвано насилие или сплашване за престъпление, което представлява изнасилване.

През 2019 г. Върховният съд на Испания отмени първоначалното решение и затвори мъжете за изнасилване вместо за сексуално насилие, като увеличи присъдите им от девет на 15 години.

Миналата година лявото коалиционно правителство на Испания прие закон за сексуалното съгласие, който реформира наказателния кодекс, за да определи всеки сексуален контакт без съгласие като изнасилване.

Вратичката

Вратичка в закона обаче означаваше, че законодателството облагодетелства някои осъдени престъпници.

Въпреки че тази поправка по-късно беше променена, в Испания най-благоприятното наказателно разпореждане е в полза на обвиняемия.

През април министър-председателят Педро Санчес се извини за вредата, причинена на жертвите на сексуални престъпления.

София де Роа, феминистка активистка в Мадрид, каза, че решението на съдиите тази седмица да намалят присъдата на Боза не е помогнало на жертвата.

„Това е жалко, болезнено и много тъжно, особено защото този, който се нуждае от обезщетение, е жертвата и преминаването през този тип процес не помага“, каза тя пред Al Jazeera.

Тя настоя, че не е правилно да се обвинява законът „Само да е да“.

„Спорът около присъдите не е централен въпрос, нито разрешава нещо общо с насилието срещу жени“, каза тя.

„Смешно нещо“

Левите политици обвиниха съдиите за намаляване на присъдите.

„Облечените в мантии рубиалеси от съда в Навара решиха да намалят присъдата на един от изнасилвачите от Вълчата глутница“, публикува Пабло Еченике от крайнолявата партия Podemos в социалните медии във вторник, оприличавайки съдиите, които отрязаха Боза присъда на бившия шеф на испанската футболна федерация Луис Рубиалес.

Рубиалес беше погълнат от скандал заради обвиненията, че е дал непоискана целувка на играч от отбора на Световното първенство за жени миналия месец. Той подаде оставка от позицията си на президент в неделя.

Алберто Нунес Фейхоо, лидер на консервативната опозиционна Народна партия, каза, че последиците от закона „Само Да е Да“ са подигравка с твърденията на правителството, че представлява феминизъм.

„Никое друго правителство не е третирало сексуалните посегателства като по-смешно нещо от това“, каза той.

Изабел Родригес, действащ говорител на правителството на Испания, каза във вторник, че правителството приема сериозно интересите на жертвите на сексуално насилие.

Действащият министър на равенството на Испания Ирене Монтеро, която помогна за изготвянето на закона за сексуалното съгласие, обвини съдиите в неправилно тълкуване на закона, твърдение, което съдебната власт отрече.

„Това решение на [съда] е много болезнено, особено за жертвата. Ние се грижим за вашата болка и знаем, че всички жертви заслужават обезщетение“, каза тя за намаляването на присъдата на Боза.

Решението на съда на Навара може да се обжалва пред Върховния съд.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР