Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени:

...
Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени:
Коментари Харесай

Вече са изяли всичко, което става за ядене: масов глад в Мадагаскар

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните региони на страната съвсем не вали дъжд, продължителното засушаване към този момент заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала съвсем никаква зеленина. " Вече ни е боязън да живеем тук, доста хора напущат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да вършим нищо тук ", споделя локалният гражданин Анри Клод.

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един безпаричен район, в който доста хора гладуват. Там към момента има дървета, само че те непрекъснато оредяват. Хората ги секат за дървесина, която употребяват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават естествените запаси, само че са изцяло безпомощни. " Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета поради кере ", споделя един от локалните поданици. " Кере " на локалния акцент значи апетит. Хората в този район са привикнали с компликациите, само че не помнят в миналото да е било толкоз зле.

" Всичко е за бебето, останалите няма да ядем "

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. " Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква годишна продукция имаме единствено - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последствията от засушаването. Има единствено ветрове, които носят пясък във въздуха. "

Хората към този момент са изяли всичко, което става за ястие. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и тиня. Който извади шанс, намира някакъв зарзават или малко ориз. Но това напълно не стига, с цел да нахрани хората. " Днес ще би трябвало да дам половината от дневната си отплата за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в фамилията няма да ядем ", споделя една продавачка.



Да се храниш един път на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят единствено един път на три дни. Хуманитарни организации работят на място, с цел да оказват помощ. Но даже чиновниците на Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации не могат да бъдат на всички места.

" Цените на питателните артикули експлодират, тъй като реколтата е доста слаба. Хората нямат задоволително храна, нито пък имат пари, с цел да си купуват хранителни артикули. Недохранването се разраства. Тези хора не са съдействали с нищо за климатичните промени, само че вероятно заплащат най-високата цена ", споделя Ардуини Мангони от Световната стратегия по прехраната.

В Мадагаскар гладуват към този момент над 1 милион души. От Обединените народи предизвестяват, че до края на годината броят им може да се удвои.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР