МААЕ обяви, че дрон е ударил купола на реактора на

...
МААЕ обяви, че дрон е ударил купола на реактора на
Коментари Харесай

МААЕ обяви, че дрон е ударил купола на реактора на Запорожката АЕЦ, има жертви

МААЕ разгласи, че дрон е блъснал купола на реактора на Запорожката АЕЦ, има жертви. Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви за нахлуване от незнаен безпилотен летателен уред против територията и един от защитните куполи на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Руснаците хвърлиха виновността за офанзивите на Силите за защита на Украйна. Въоръжените сили на украинската войска отхвърля обвиняванията. Това се оповестява от  организация Ройтерс и на страницата на МААЕ в обществената мрежа Х.

Ройтерс заяви, че съветската корпорация „ Росатом “ упрекна въоръжените сили на Украйна в три офанзиви с безпилотни летателни апарати против Запорожката атомна електроцентрала.

В изказването на корпорацията се отбелязва, че първото нахлуване против станцията е осъществено на територията покрай столовата, вследствие на което са ранени трима чиновници. От Росатом обаче не прецизират с какво оръжие е нанесен ударът.

След това в продължение на половин час дронът нападна зоната за товарене на товари, а по-късно различен дрон удари купола на шести реактор.

Според Росатом вследствие на офанзивата на дроновете трима души са ранени, един от тях е с тежки пострадвания. Руските чиновници и МААЕ оповестиха, че равнищата на радиация в станцията са естествени и че корпусът на реактора не демонстрира съществени вреди.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова прикани международните водачи да осъдят акта на „ нуклеарен тероризъм “.

В същото време представителят на Главното ръководство на разузнаването на Министерството на защитата на Украйна Андрий Юсов отхвърли присъединяване на Силите за защита в този случай. Той означи, че Украйна няма нищо общо с офанзивите против станцията и допусна, че това е дело на самите руснаци.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси на страницата си в обществената мрежа X означи, че организацията и задачата за поддръжка и помощ на организацията в Запорожие, ISAMZ, са удостоверили минимум три директни попадения в главната структура на защитната обвивка на реактор на атомната централа и го назова недопустимо.

МААЕ означи, че на 7 април на мястото на станцията се е взривил дрон. Присъстващите в АЕЦ наблюдаващи потвърдиха този факт.

„ Призовавам да се въздържаме от дейности, които опонират на 5-те правилото на МААЕ и заплашват нуклеарната сигурност “, оповестява организацията, базирайки се на изказването на Гроси.

Ситуацията в Запорожката АЕЦ

Запорожката атомна електроцентрала разполага с шест руски реактора ВВЕР-1000 В-320 с водно изстудяване и воден охладител, съдържащ уран 235, както и отработено нуклеарно гориво в оборудването.

Към днешна дата реактори № 1, 2, 5 и 6 са в положение на леден спрян, реактор № 3 е спрян за ремонт, а реактор № 4 е в положение на така наречен

Руснаците превзеха станцията на 4 март 2022 година дружно със сателитния град Енергодар. Оттогава АЕЦ е в рисковата зона на бойни дейности и няколко пъти е спирана поради военни дейности.

Така на 4 април вследствие на съветски артилерийски обстрел е прекратена външната въздушна линия на ПЛ-330kV „ Запорожка Топлоелектрическа централа – Феросплавна “. Чрез него ЗАЕС получава сила от украинската енергийна система за облекчаване на личните си потребности.

МААЕ означи, че прекъсването на тока е настъпило след голям брой артилерийски залпове в региона на станцията.

На 6 април стана допустимо свързването на станцията към втория електропровод.

По-рано МААЕ означи, че окупаторите обстрелват Украйна от територията на АЕЦ.

Източник – Reuters/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР