М ощна самоделна бомба експлодира в центъра на Осло. След

...
М ощна самоделна бомба експлодира в центъра на Осло. След
Коментари Харесай

Десет години от най-кървавата атака в Норвегия след Втората световна война

М ощна самоделна бомба експлодира в центъра на Осло. След детонацията отекват първите изстрели от траялата 72 минути без спиране пукотевица на Ютьоя. Преди 10 години, на 22 юли 2011 година, Норвегия изпадна в смут, написа Пиер-Анри Дее от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В този дъждовен следобяд мирната скандинавска нация спеше летен сън ,

когато нещастието се яви в облика на Андерш Беринг Брайвик, крайнодесен екстремист, дегизиран като служител на реда.

В 15:25 ч. микробус, претрупан с 950 кг експлозив, основан от неестествен тор, експлодира наоколо до постройката, в която се намира офисът на премиера Йенс Столтенберг от Работническата партия, който понастоящем е общоприет секретар на НАТО.

При атентата починаха осем души и десетки бяха ранени .

За благополучие, причинителят на офанзивата, 32-годишният Брайвик, попада в запушване и доста от държавните чиновници към този момент са си били отишли преди детонацията.

Столтенберг, който сега на нападението работи в формалната си резиденция, намираща се на към два км от постройката на офиса, остава незасегнат.

Брайвик се качва в различен автомобил, който е паркиран по-далеч от постройката на премиерския офис, с цел да може да избяга с него. В автомобила той чува по радиото, че, обратно на упованията му, 17-етажната държавна постройка не се е срутила. Тогава той взема решение да премине към осъществяването на втория стадий от проекта си.

В 17:17 ч. Брайвик, който продължава да е с полицейската си маскировка, идва на остров Ютьоя ,

ситуиран на към 40 км северозападно от Осло, на който, както всяка година, стотици младежи, симпатизиращи на Работническата партия, са се събрали на летен лагер.

Брайвик стига до острова с шлепа "Турбьорн ", който свързва острова със сушата, и прострелва ръководителката на лагера Моника Бьосей и служител на реда, претрупан със задачата да охранява лагера. Въоръжен с полуавтоматични пушка "Ругер " и револвер "Глок ", той стартира да обикаля острова и да преследва комплицирани младежи, чието доверие се пробва да завоюва, като се показва за служител на реда, пристигнал да ги пази.

В кафенето, ситуирано при започване на стръмна пътека, той убива 13 души .

Други десетима умират, до момента в който се държат за ръце на "пътеката на любовта ", минаваща по протежението на брега, а 14 са убити покрай водната помпа.
Масовото ликвидиране продължава 72 дълги минути: след това са събрани 189 гилзи.

Ужасяващо принуждение

Част от младежите, озовали се в капан на острова с повърхнина от 0,12 кв.км, се хвърлят в студените води на езерото. Обитателите на прилежащ лагер, които чуват изстрелите, потеглят бързо с лодките си, с цел да окажат помощ, и Брайвик стартира да стреля и по тях.

"Ще умрете, марксисти " ,

крещи нападателят, който е използвал енергийна примес от ефедрин, кофеин и аспирин.

На два пъти той позвънява в полицията, с цел да предложи да се съобщи. "Приключих с интервенцията си и желая да се предам ", споделя той. След всеки диалог обаче стрелбата продължава. Той стреля по всички, които му се изпречат на пътя, и убива ранените: 56 от 69-те му жертви са открити с патрон в главата.

Полицейски екип идва от Осло и се пробва да се добере до острова с надуваема лодка ,

която потъва по средата на езерото, тъй като е претрупана. Полицаите съумяват да се доберат най-накрая до острова благодарение на мореплаватели фенове.

В 18:34 ч. Брайвик най-сетне е задържан ,

без да оказва опозиция. От 564 участници в летния лагер 67 са убити, а двама умират в резултат на рухване или удавяне. Трийсет и трима са ранени с патрони. Норвегия е сполетяна от най-голямата покруса в следвоенната си история. Повечето жертви са на възраст под 20 години. Най-младата жертва е отпразнувала четиринадесетия си рожден ден пет дни преди офанзивата. Признак за ужасяващия темперамент на насилието, упражнено от Брайвик, са осемте огнестрелни рани по тялото на 18-годишен юноша.

Брайвик признава, че е имал за цел да извърши допустимо най-зрелищната офанзива ,

да направи, както самичък се показва, "фойерверки ", с цел да притегли вниманието към своя "манифест " - документ от 1500 страници, в който той изложи антимюсюлманската си идеология. В отговор Столтенберг дава обещание "още повече народна власт, още повече човещина, само че без никаква доверчивост ".

На процеса по делото си Брайвик признава обстоятелствата, само че пледира почтен .

През 2012 година той бе наказан на 21 години затвор, като има опция наказването му да бъде удължено до живот, в случай че бъде преценено, че той продължава да е опасност за обществото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР