М ед, литий, редкоземни елементи - недрата на Афганистан са

...
М ед, литий, редкоземни елементи - недрата на Афганистан са
Коментари Харесай

Богатство от минерални ресурси лежи под краката на талибаните в Афганистан

М ед, литий, редкоземни детайли - недрата на Афганистан са богати на потребни изкопаеми, които се считат за жизненоважни за енергийния и климатичен преход, настояват специалисти, представени от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сега този незадоволително употребен запас е в ръцете на талибаните.

В Афганистан има залежи на боксит, мед, желязо, литий и редкоземни метали, се показва в последния отчет за минералните запаси в Афганистан, оповестен през януари 2021 година от института за геоложки изследвания на Съединени американски щати.

Докато светът се пробва да се освободи от изкопаеми горива

като петрола и газа, тези метали все по-често се употребяват за превозване и предпазване на електрическа сила. Медта, която е от значително значение за производството на електрически проводници, счупи историческия си връх на международните пазари тази година, достигайки цена от над 10 000 $ за звук.

Литият е основен запас за енергийния преход и се употребява за предпазване на електрическа сила в акумулатори ,

слънчеви или вятърни ферми. През 2020 година той бе включен в формалния лист от 30 първични материали, които се считат за основни за енергийната самостоятелност от Европейски Съюз наред с кобалта, графита, силиция и тантала. Международната организация за силата (МАЕ) предвижда през май, че международното търсене на литий ще нарасне 40 пъти до 2040 година. В недрата на Афганистан има големи ресурси от литий, които не са разработвани, сподели пред Агенция Франс Прес Гийом Питрон, създател на книгата "Войната на редкоземните детайли ". А редкоземните детайли като неодим, празеодим или диспрозий, каквито също има в Афганистан, са основни за производството на магнитите, употребявани в промишлените браншове на бъдещето като вятърната енергетика или електрическите коли.

Общо капацитетът на всички подземни запаси на Афганистан бе оценен на 1 трилион $

в взаимен отчет на Организация на обединените нации и Европейски Съюз от 2013 година. Страната, чиито подземни благосъстояния са именити, до момента бе известна най-много със скъпоценните камъни (лазурит, изумруди, рубини, турмалин), талка и мрамора. Афганистан добива също по този начин въглища и обичайни метали като желязото.

Дори преди успеха на талибаните в Афганистан Китай, който създава 40 % от медта в света, близо 60 % от лития и над 80 % от редкоземните детайли (по данни на МАЕ - бел. АФП) показваше поддръжка за избрани фракции на придвижването, с цел да улесни достъпа до някои изключително обещаващи залежи, акцентира Питрон. Китайците не обвързват бизнеса си с демократичните правила, изяснява създателят.

Експертите обаче не имат вяра, че Афганистан ще се трансформира в Ел Дорадо за минерални запаси

и геополитически терен за международния енергиен преход поради политическата неустановеност, обвързвана с ръководството на талибаните. За тази цел е нужен постоянен политически климат, съгласно Питрон. В минната индустрия могат да минат 10 или 20 години сред откриването на находище и екслоатацията му. Затова никоя компания не желае да влага в страна, където няма постоянна политическа и правна рамка. Някои вложители евентуално биха предпочели да изберат източници за доставяне, които са малко по-скъпи, само че по-сигурни, акцентира Питрон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР