Лютеницата отдавна не е евтината вкусотия на народа, но скоро

...
Лютеницата отдавна не е евтината вкусотия на народа, но скоро
Коментари Харесай

Народна ли? Лютеницата става лукс, бурканчето скача двойно

Лютеницата от дълго време не е евтината вкусотия на народа, само че скоро ще се трансформира в същински разкош поради скъпите домати, предизвестяват търговци и производители. Минаха времената, когато бурканчето струваше жълти стотинки и беше знак на най-скромно ядене. В съпоставяне със сегашните цени обаче, новата годишна продукция ще ни изненада още по-неприятно и към този момент може умерено да се подреди на рафтовете със скъпите сосове и горчици.     

Доматите шокираха потребителите с числа още предходната година, като не поевтиняха задоволително даже в разгара на сезона. Същото се случи и това лято. Със сигурност в средата на септември, когато мнозина подготвят зимнината, цената им още веднъж „ ще изправи на нокти ” купувачите.  

И сега, доматът победи със солени цени, като даже най-лошото качество от плод-зеленчука не коства по-малко от 3,50-4  лв.. Масовата цена на кг е 5 лв., а в случай че желаете да консумирате същински благоуханен култивиран домат, плащате 6-7 лв.. Цената на едро пък е 3,50 лева

Така таман в навечерието на сезона, в който у нас се прави лютеницата, доматите от сортовете, които се употребяват за тези цел, костват най-малко по 3,50 - 4 лева килото, което е същински удар по семействата с традиция да подреждат в мазето лично произвеждане лютеница.

Отделно, доматената примес в магазина е повече от скъпа, като дребните бурканчета вървят по към 4 лв., а едросмляната се продава за над 5 лв.. Големите буркани пък се оферират за 8-10 лв..  

„ Така се получава, че няма по какъв начин да създадем качествена домашна лютеница, с цел да не даваме пари за скъпата в магазина. Ако би трябвало да купуваме огромни количества домати, къде му излиза краят? Да  плащаш луди пари, с цел да си купиш бурканче лютеница, също не е вид. ”, чудят се какво да вършат потребителите. И се надяват най-малко консервните домати да бъдат по-евтини през септември, само че колкото и да е по-ниска цената, надали мнозина ще съумеят да създадат огромни количества буркани.

Каква е повода за неприятната картина със зеленчуците? Вече стана ясно, че това лято реколтата е доста слаба. Че годината е била извънредно тежка и сложна за земеделците, призна и ръководителят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци ” Цветан Цаков.

“Загубихме повече от 50% от действителната българска годишна продукция. Поскъпване на зеленчуците има и ще има. То е в порядъка от 20 до 50% ”, предизвести специалистът.

Проблемът е, че и вносните зеленчуци не са и няма да бъдат евтини. Вносът от Гърция ще ни връхлети с високи цени, поради мощните пожари, които унищожиха 1,2 декара гори и земи и засегнаха огромна част от реколтата и доста аграрни стопанства.

Това сигурно ще се отрази на вноса на пресни зеленчуци, защото в този сезон той е много сериозен и случилото се може да вдигне още цените на доматите и краставиците, изясняват от Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Реалността е една - ще продължим да консумираме скъпи плодове и зеленчуци, защото по-голямата част от продукцията ще е от южните съседки. “95% от розовите домати са импорт от Турция. 40-50% ще има последователно повишаване на всички плодове и зеленчуци по отношение на миналата година ”, предвиждат специалистите.

От една страна, успокояващо е, че цените не са стигнали до равнищата, които означиха при започване на годината. Не е отдалечен споменът, когато и най-евтините домати надскачаха 5 лева за кг, а краставиците костваха колкото кг свинско месо. По тържищата тогава доматите вървяха по 6 лв. килото, а в магазините цената им стигаше до 7 лв..

Не липсваха и случаи, в които тук-там се предлагаха и по 7,99 лева – тъкмо цената на кг свински котлет на промоция, каквито веригите пускат съвсем всеки уикенд. Запознати с пазара обаче сервират неприятна вест – че количества от лютеницата не се създава с свеж домат, а се употребява евтиния импорт в буркани и консерви от Китай поради цената. Така може да се окаже, че хем плащаме скъпо за купешката лютеница, хем ядем некачествена и престояла продукция.    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР