Люта доматена война избухна в края на миналата седмица между

...
Люта доматена война избухна в края на миналата седмица между
Коментари Харесай

Франция заформя битка за доматите с Испания: Испанските домати били неядливи

Люта доматена война избухна в края на предходната седмица сред Испания и Франция. Засега не става дума за погранични престрелки с вусния червен и обичайно кръговиден зарзават с най-различен диаметър, а за грубовати словесни пререкания по тематиката сред водещи политици и земеделци от двете страни на Пиринеите.

Засега пострадали от спора са единствено няколко натоварени с претъпкани щайги ТИР-а, които са блокирани по гранични пунктове на подстъпите към Хексагона и товарът им, споделят, започвал да гние.

“Опитвали ли сте в миналото по този начин наречените испански био-домати? Те са неядливи, негодни са за консумация! ” - тези думи бяха искрата, която възпламени наподобява тлеещия от дълго време сред Париж и Мадрид селскостопански спор.

Произнесе ги по едно радио край Сена някогашната кандидатка за президентка на Франция и един път министърка на околната среда - видната социалистка Сеголен Роаял.

Ехото на плеяда медии ги разнесе бързо по всички географски ширини и най-много в Испания. Но авторитетната дама не се ограничи с недоволството си от качеството на зеленчука, а подсоли манджата с изказванието, че повода за неядливостта на испанските домати бил “дисбалансът ” в използването на Пиринейския полуостров на европейските фитосанитарни правила.

“Испанското биологично произвеждане не е биологично, то е подправено, испанските плодове и зеленчуци изобщо не дават отговор на френските стандарти! ” - съобщи социалистката, която е родила четири деца на някогашния президент на Франция Франсоа Оланд.

Така Сеголен Роаял се вписа в митингите на фермерите из Хексагона през предходната седмица, които шумно и непрестанно заклеймяваха “нелоялната конкуренция ” на испанските домати.

Естествено в Мадрид посрещнаха изцепката на към момента дейната френска политичка с неспокойствие и яд, още повече, че изказванията ѝ бяха уместно раздухани най-много от малките екрани и радиата из Пиренеите. И в столицата на Испания като че ли се превъзбудиха, тъй като бяха регистрирани злостни верижни реакции на високопоставени служители, синдикалисти и т. н. Първа измежду които бе министърката на екологичния преход Тереза Рибера, която през зъби оцени мненията на Сеголен Роаял като “неуместни, оскърбителен и нездравословни ”, най-много тъй като идвали от човек, който към момента имал “правителствени отговорности ” в Париж.

Виж, надалеч по-дипломатичен бе министър председателят на Испания Педро Санчес, който предложения Сеголен и целия политически хайлайф на съседите от Север в Мадрид на доматена салата. Щял самичък да им я надроби и те сигурно щели да се убедят какъв брой бил апетитен родният му зарзават.

Санчес обаче не отвори дума за това с какво гостите ще полеят салатката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР