Лют скандал се разрази в пленарната зала по време на

...
Лют скандал се разрази в пленарната зала по време на
Коментари Харесай

Депутатите се скараха заради концесията на летище София

Лют скандал се развихри в пленарната зала по време на парламентарното съвещание в сряда.

Българска социалистическа партия желае прекъсване на концесията за Летище „ София “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за БЪлгария “ Георги Свиленски.

Първо опозицията откри мотив да нападне ръководещите за договорката за продажбата на ЧЕЗ. Последваха обвинявания в пазаруване на гласове.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки изясни, че неговата партия се пробва да оказва помощ на хората и щяло да е добре, в случай че можели да поддържат даже единствено един човек.

„ А пък вие единствено ни крадете”, сподели Марешки, обръщайки се към левицата.

След изявление на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев от парламентарната естрада, народен представител от „ Обединените патриоти” се опита да влезе в ръкопашна битка с него.

Левицата изиска прекъсване на отдаването на Летище София на концесия. Според социалистите „ не може най-печелившото българско държавно сдружение да бъде отдадено на концесия по този мрачен и непрогледен начин”.

В отговор транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че отдаването на концесия не значи промяна собствеността на летището. То оставало обществена държавна благосъстоятелност.

След като от Българска социалистическа партия имат предпочитание да получат документите, те ще я получат. Имат цялостното право на това и ще се срещнат с нея. Няма никакви проблеми с процедурата. Спазен е прецизно и безусловно правилно Закона за концесиите. Така министърът на превоза Ивайло Московски разяснява настояването на опозицията да се запознае с всички документи по процедурата за отдаването на концесия на Летище „ София “.

По-рано през днешния ден от Българска социалистическа партия упрекнаха Министерски съвет, че взел вчерашното си решение за пускане на процедурата по „ мрачен и непрогледен “ метод и приканиха тя да бъде прекъсната.

Относно разногласията дали изобщо би трябвало софийското летище да бъде отдадено на концесия, министър Московски напомни, че тя не значи промяна на собствеността, която от самото начало си остава обществена държавна благосъстоятелност. „ Както е с летищата във Варна и Бургас, които сътрудниците от Българска социалистическа партия, в тяхно ръководство, са концесионирани. Искам да ги поздравя за това, тъй като са едни сполучливи концесии, които потвърждават, че концесията е един естествен стопански инструмент, който може да притегли спомагателни вложения и да подсигурява естественото ръководство на летищната инфраструктура “, счита министър Московски.

Летище "София " означи връх и скара депутатите

Наливат 224 млн. лева в БДЖ от концесията на летище София

Той отхвърли и появилата информация за всеобщи уволнения на служащи от Летище „ София “ и акцентира, че направена информация даже демонстрира нови към 100 назначения за последните няколко месеца. Министър Московски акцентира, че отдаването на концесия е естествена икономическа процедура и прикани да не се спекулира с тематиката.

„ Позицията на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ е поредна през всичките години, когато това държавно управление и предходното, се пробват да отдадат най-печелившото държавно сдружение на концесия. Вчера, на мрачно съвещание, на закрито съвещание, като изключителна точка, Министерски съвет е одобрил предлагането на министъра на превоза за пускане на процедурата за концесия. Никой от българския парламент, нито един български жител не знаят какви са параметрите и изискванията “, разяснява Свиленски.

Народният представител акцентира, че летището е обект от националната сигурност и като подобен не следва да бъде отдавано на концесия по метод, който от Българска социалистическа партия дефинират като „ мрачен и непрогледен “. Свиленски добави, че Българска социалистическа партия ще постави всички старания концесията да не започва и изиска тя да бъде разисквана в българския парламент.

„ Няма по какъв начин това да бъде осъществено без българският парламент да е наясно при какви цени, при какви условия, за какъв брой години и против какви такси това нещо ще бъде осъществено “, аргументира се Свиленски.

От ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ внасят две претенции – за неотложно даване на всички условия на концесията и план на решение за прекъсване на решението на Министерски съвет.

От левицата подсетиха още, че концесията на летището беше обвързана и с БДЖ, както и, че през вчерашния ден е изминал срокът, в който сдружението е трябвало да се разплати с облигационерите, което може да докара до лишаване на здания и запориране на преносими сформира.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР