Люксембург ще стане първата страна в света, която ще направи

...
Люксембург ще стане първата страна в света, която ще направи
Коментари Харесай

Люксембург прави обществения си транспорт безплатен

Люксембург ще стане първата страна в света, която ще направи безвъзмезден целия си публичен превоз.

Таксите за пътешестване във влакове, трамваи и рейсове ще бъдат отстранени през идващото лято, плануват проектите на избраното отново съдружно държавно управление под управлението на Ксавиер Бетел, написа английският Guardian.

Люксембург от ден на ден демонстрира прогресивно отношение към превоза. Това лято държавното управление даде безвъзмезден превоз за всички свои поданици под 20-годишна възраст.

Учениците от междинното учебно заведение могат да употребяват безвъзмездни пътувания сред институцията и дома си. Пътниците заплащат едвам 2 евро за до два часа пътешестване, което в страна с повърхност към 2600 кв. км покрива съвсем всички пътувания.

От началото на 2020 година всички билети ще бъдат отстранени, спестявайки събирането на такси и управлението на покупките на билети.

Политиката към момента следва да бъде напълно премислена. Все още не е решено да се таксува ли пътуването в първа и втора класа на влаковете.

Някои огромни градове по света пускат безвъзмезден публичен превоз в избрани дни, с цел да облекчат трафика, а в някои щати на Съединени американски щати рейсовете са безвъзмездни. Но никоя друга страна до момента не е правила безвъзмездна цялата си транспортна мрежа.

За това, несъмнено, си има причина. Град Люксембург, столицата на дребното Великото херцогство, страда от някои от най-тежките тапи в света.

В него живеят към 110 000 души, само че още 400 000 души всекидневно пътуват до града, с цел да работят. Шофьорите в столицата прекарват приблизително 33 часа в тапи през 2016 година, съгласно локално изследване.

Безплатният публичен превоз ще насърчи повече хора да слязат от колите и да го употребяват, което ще понижи тапите и ще усъвършенства качеството на въздуха в Люксембург.

Наред с безплатния превоз, новото държавно управление обмисля и легализирането на канабиса, както и въвеждането на два нови публични празника. Един о тях е 9 май - Денят на Европа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР