Люксембург. Брюксел може да спре финансовите средства на корумпирани държави-членки

...
Люксембург. Брюксел може да спре финансовите средства на корумпирани държави-членки
Коментари Харесай

The Guardian: Съветниците на Европейския съд подкрепиха лишаването на Унгария и Полша от европейски пари

Люксембург. Брюксел може да спре финансовите средства на корумпирани държави-членки и такива, които лимитират независимостта на съдилищата. Това съобщи старши консултант на висшия съд на блока.

Както написа английското издание The Guardian , в крах за националистическите държавни управления на Полша и Унгария, старши правист от Европейския съд сподели, че законът, свързващ фондовете на Европейски Съюз със зачитането на върховенството на закона, е правно изискан.

В мнението на Генералния юрист на Съда на Европейските общности се приканва за отменяне на жалбата на Унгария и Полша против закон, който разрешава на Брюксел да блокира фондовете на Европейски Съюз на държави-членки, които протягат ръка на независимостта на съдилища или институции, които могат да проверяват корупци. Съдът нормално следва мнението на генералните си юристи и се чака да издаде дефинитивна присъда при започване на идната година.

Законът беше признат през декември 2020 година, защото чистите вносители в бюджета на Европейски Съюз като Германия и Нидерландия показаха опасения, че Унгария и Полша към този момент не са в положение да подсигуряват вярно консумиране на средствата на Европейски Съюз. Правителствата на двете централноевропейски страни, които са чисти бенефициенти на средства от Европейски Съюз, ускориха контрола на изпълнителната власт върху правосъдните си системи, като в същото време те са упреквани в широкомащабна корупция.

Моментът на мнението е извънредно сензитивен, защото управляващите на Европейски Съюз заседават по проектите за възобновяване на Унгария и Полша от ковид на стойност милиарди евро и отхвърлят да провиснал средствата поради разногласията към върховенството на закона.

Министър от полското държавно управление реагира яростно на мнението. „ Това е обир против върховенството на закона, който те желаят да защитят “, сподели Себастиан Калета, заместник-министър на правораздаването. „ Становището на генералния юрист на Съд на Европейския съюз [съда] явно цели да глоби механизъм за извъндоговорни условия. Беше наивно да се има вяра на институциите на Европейски Съюз, че те ще бъдат способни да се самоограничат “.

Главният представител на унгарското държавно управление Золтан Ковач сподели: „ Това не е присъда, а единствено мнение. Надяваме се, че Съдът на Европейските общности ще основава решението си само на правни причини, той няма да следва неправилните причини на Генералния юрист “.

Генералният юрист на Съда на Европейските общности отхвърли тези причини, като сподели, че нищо не пречи на Европейски Съюз да дефинира по-точно върховенството на закона в съответна област, като да вземем за пример осъществяването на бюджет. „ Преценката на институциите на Европейски Съюз обгръща този законодателен избор, който не може да се смята за очевидно погрешен, защото спазването на правилата на правовата страна може да бъде от жизненоважно значение за постоянното действие на обществените финанси и вярното осъществяване на бюджета на Съюза “, се споделя в изказване на съда.

Генералният юрист означи, че има „ задоволително директна връзка “ сред върховенството на закона и бюджета, защото законът не обгръща случайни нарушавания на върховенството на закона, а единствено тези, които заплашват положителното ръководство на средствата на Европейски Съюз.

Становището оказва напън върху Европейската комисия да ускори дейностите против Полша и Унгария. Миналия месец комисията писа до двете държавни управления с искане за информация по отношение на ограниченията за надзор на съдиите и прокурорите. В писмото до Полша се желае статистика за това какъв брой случаи на измами и спор на ползи по отношение на бюджета на Европейски Съюз са били разследвани, като в същото време повдига голям брой въпроси по отношение на независимостта на правосъдната власт.

Обръщайки се към държавното управление на Унгария, чиновници на Европейски Съюз оповестиха, че са видели „ систематични дефекти и уязвимост “ в ръководството на средствата на Европейски Съюз и показаха опасения, че унгарските управляващи не са подхванали дейности по тези проблеми

Въпросите на комисията по отношение на спора на ползи са последвани от дългогодишни отчети, че приятелите и фамилията на премиера Виктор Орбан са забогатели посредством повишени контракти, финансирани от Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да отбрани върховенството на закона, само че е изправена пред възходяща вълна от недоволства, че не е подхванала дейности.

В отговор на мнението Даниел Фройнд, немски зелен евродепутат и дълготраен герой за бистрота, сподели, че глобите против Полша и Унгария е трябвало да бъдат задействани преди месеци. „ Уважаеми @EU_Commission, не го отлагайте повече “, написа в „ Туитър “ той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР