Любопитно Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири

...
Любопитно Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири
Коментари Харесай

Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири за британския крал

Любопитно Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири за английския крал Житейските наслади и тъги на един популярен композитор  Ванеса Николова 22 октомври 2019, 09:02  Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири за английския крал
Композиторът, който се влюби в ученичката си и свири за английския крал
 Урокът, който всяка зодия би трябвало да научи
Урокът, който всяка зодия би трябвало да научи
 Невероятните здравни изгоди на царицата на есента
Невероятните здравни изгоди на царицата на есента
 Чаровната Гери Малкоданска кръсти сина си (СНИМКА)
Чаровната Гери Малкоданска кръсти сина си (СНИМКА)
 Малката сладка лъжкиня Шей Мичъл роди момиченце
Малката сладка лъжкиня Шей Мичъл роди момиченце
 Внимание! Това са най-опасните пътища в света
Внимание! Това са най-опасните пътища в света
 Джей Ло облече обилна сватбена рокля
Джей Ло облече обилна сватбена рокля
 Вижте къде да пътувате съгласно характера си
Вижте къде да пътувате съгласно характера си

а 22 октомври 1811 година в Австрийската империя се ражда един от най-великите композитори на 19-ти век - Ференц Лист.

Бащата на Ференц е самообразован музикант, който свири на чело по време на концертите в двореца на тогавашния принц Николай Естерхази.

От ранна детска възраст Ференц демонстрира извънреден интерес към пианото и стартира да се учи да свири на инструмента на 5 година, насърчаван от татко си Адам Лист.

Ференц композира за пръв път на едвам 8-годишна възраст, а първото му осъществяване пред аудитория е, когато е на 9 година в днешната словашка столица – Братислава.

Именно на този концерт дребното момче провокира интереса на богати маджарски аристократи, които оферират да платят неговото музикално обучение за идващите шест години.

Адам Лист води сина си във Виена, където дребният Ференц взима уроци от Карл Черни, възпитаник на Бетовен и Антонио Салиери.

Ференц изнася няколко концерта във Виена, които се увенчават с огромен триумф. Според една легенда на един от тях участва даже Бетовен, който целува младия си правоприемник по челото.

Тази легенда се смята за по-скоро погрешна, само че едно е несъмнено – Ференц Лист се е срещал с Бетовен.

Тоталитарен деспот и популярен композитор - какво би могло да ги сплоти?

Младият композитор се реалокира със фамилията си в Париж през 1823 година, като по пътя изнася няколко концерта в Германия. От Парижката консерватория отхвърлят кандидатурата му, защото е чужденец.

Вместо това Ференц се образова при Антон Рейха, възпитаник на брата на Йозеф Хайдн. Дебютът на Лист в Париж на 7 март 1824 година е в действителност прочувствен.

Следват още няколко концерта във френската столица, след което посещаване в Лондон и турне из цяла Англия, като даже свири в Уиндзор за крал Джордж IV.

След две години прекарани в непрестанни обиколки и концерти Ференц стартира да страда от непрекъсната отмалялост. Може би това го подтиква към желанието да стане духовник.

Баща му Адам взема решение да го води във френския крайбрежен град Булон-сюр-мер, където да се лекува, да си почине и вероятно да премисли решението си.

Житейските наслади и неволи на един популярен композитор

Докато са дружно там, Адам Лист умира от коремен тиф. Ференц взема решение да се върне в Париж, от където праща писмо на майка си, която по време на продължителните му турнета се била преместила в Австрия.

В този интервал Лист печели най-вече от уроците, които дава по пиано. През 1828 година се влюбва в една от ученичките си – Каролин дю Сен-Крик, щерка на министъра на търговията на френския крал Шарл X.

Баща ѝ Пиер дю Сен-Крик обаче е срещу тяхната връзка и по негова виновност любовта им се оказва невъзможна.

След претърпяното отчаяние Ференц се разболява толкоз съществено, че даже в един от парижките вестници се появява негов некролог. След боледуването Лист минава през депресията и дълго време се чуди какво да прави с живота си.

Повече от година Лист не се допира до пианото, а не се посвещава на монашеския живот само с помощта на майка си.

Докато се чуди дали да продължи да се занимава с музика, се свързва с хора като Виктор Юго, Алфонс дьо Ламартин, Хайнрих Хайн и наваксва за годините, в които се отдава напълно на музиката.

Периодът сред 1830 година и 1832 година се оказва от извънредно огромно значение за живота на Лист.

В този период от време той се среща с трима мъже, които повлияват на визията му за света – Ектор Берлиоз, Николо Паганини и Фредерик Шопен. Тези срещи го връщат назад към музиката.

През 1834 година Ференц се среща с Мари д’Агу, с която стартира интимна връзка. На идната година тя се разделя със брачна половинка си, с цел да замине с Лист в Швейцария. Заедно двамата имат три деца – Бландин, Козима и Даниел.

Великият композитор си отива от този свят на 31 юли 1886 година след дълготрайно боледуване от пневмония.

Тук се насладете на някои от най-изпълняваните му творби и до през днешния ден:









Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР