Любопитно Българският майстор на портретите - между родното и чуждото

...
Любопитно Българският майстор на портретите - между родното и чуждото
Коментари Харесай

Българският майстор на портретите - между родното и чуждото

Любопитно Българският занаятчия на портретите - сред родното и непознатото 120 години от рождението на Добри Добрев в Националната изложба 30 май 2019, 15:07  Българският занаятчия на портретите - сред родното и непознатото Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
зложба на над 100 картини и рисунки на Добри Добрев има в Националната изложба, а мотивът е 120 години от рождението на майстора.

Голяма част от тях са предоставени от наследниците на художника и от ХГ „ Димитър Добрович “-Сливен.

В панорамата на българското изкуство на XX век Добри Добрев има свое място. В битовата картина, портрета и пейзажа той е основал десетки произведения, белязани с високо качество и персонален почерк, написа кураторът доцент Ружа Маринска. Изложбата по случай 120-годишнината от неговото рождение има за цел да показа най-значителното в неговото творчество, с цел да можем да го ситуираме в подтекста и на фона на процесите в българското и европейското изкуство от епохата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА "МЕЖДУ РОДНОТО И ЧУЖДОТО "
Между родното и непознатото  Добри Добрев (1898 – 1973) Между родното и непознатото 120 години от рождението на художника. галерия в Националната Галерия Продължителност: 14.05.2019 - 30.07.2019 Сопотски метох 1928  Сливен 1941  Селски музиканти 1926  Утринна ария 1932
Той основава изкуство в двете междувоенни десетилетия. Добри Добрев предлага своя версия, в която ползата към локалния нюанс и типаж са органично споени с мека поетичност и вживяване в човешкия свят. Познати и обикнати от детството, облиците от Сливен и сливенския край не престават да го вълнуват и заживяват в зрелите му картини от 30-те години. Видяното в Чехословакия – чешките миньори и леярници, лъчезарният словашки цикъл – естествено съпътства българските му произведения и добавя неговия облик в този върхов за Добри Добрев интервал.

Високо оценен преди време като портретист, в този момент за първи път той е показан с представителни мостри и може да бъде забелязан в целия набор на артистични благоприятни условия на създателя и разновидности на жанра.

Голям цикъл рисунки, изпълнени в разнообразни стилови похвати, само че с неизменима остра бдителност и умеене да хване душата на модела и претекста, убеждават, че пред нас е същински занаятчия на рисунката.

"Пейзажите, които в късните години заемат все по-голяма част от творчеството му, показват преданата му обич към българската природа. Така забелязано от отдалеченост, изкуството на Добри Добрев респектира с целокупност, поредност в търсене на собствен път и високо картинно качество. Позволява ни да го сложим в реда на най-големите български художници от неговото време ", написа кураторът.

Съорганизатор е семейство Димитър Добреви. Проектът е подсилен от Общински фонд „ Култура “ – Сливен, „ Е. Миролио “ ЕАД и Нов български университет.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР