Любопитна и в същото време обичайна семейна история стои зад

...
Любопитна и в същото време обичайна семейна история стои зад
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Кавгата, родила Adidas и Puma

Любопитна и в това време " нормална " фамилна история стои зад два от най-скъпите и известни и до през днешния ден спортни марки. Тя стартира преди век, когато през 1919 година германецът Адолф Даслер се връща от фронта на Първата международна война в родния си град Херцогенаурах. Тогава трансформира пералното помещение на майка си Паулин в място за шиене на обувки. По-късно към него се причислява и по-големият му брат Рудолф и дружно основават Gebrüder Dassler Schuhfabrik („ Обувна фабрика на братята Даслер “), в резюме Geda.

Когато екипът им се разраства, те местят производството в постройка отвън къщата си. След няколко години усърдна работа, през 1936-а няколко спортисти, в това число лекоатлетът Джеси Оуенс, откликват на предлагането на Ади да носят създадените от него шпайкове по време на Летните олимпийски игри в Берлин. С тях печелят общо 12 медала, а тези висши достижения способстват и за популяризирането и продажбите на обувките, чийто признак тогава са двете черти. Заедно с триумфите на марката обаче, се усилва и напрежението сред двамата братя.

През 1948 година Geda се разпада поради фамилна свада и те потеглят по разнообразни пътища. Тогава Адолф основава Adidas (Adi Dassler), а Рудолф – Ruda (Rudolph Dassler) , която по-късно е преименувана на Puma. До през днешния ден повода за това разделяне не е известна дори и на най-близките им родственици. Една от версиите е, че Адолф и брачната половинка му се пробват да извадят Руди от бизнеса, като рапортуват на службите, че е немски разузнавач и стартира следствие, по време на което той е в пандиза. Според друга, до момента в който се укриват от бомбардировките над Германия, Адолф изрича за членовете на Антантата „ Тези свине се завръщат още веднъж “ , тъкмо когато се среща с Руди и фамилията му, а той, от своя страна, си помисля, че фразата е ориентирана към тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР