Любопитен феномен е родният поп-фолк, като много ни се ще

...
Любопитен феномен е родният поп-фолк, като много ни се ще
Коментари Харесай

"Левовете в марки", "Ой, Сашко", "Шкембето" - ретро поп-фолк хитачките, които заслужават нова версия

Любопитен феномен е родният поп-фолк, като доста ни се ще един ден учени да го изследват - неговото раждане, развиване, въздействия, тематики, клипове... Определено би се получило нещо забавно. А ретро фолкът евентуално заслужава даже настрана изследване. Той към момента въодушевява, като някои песни към този момент имат своите нови версии. Други пък станаха част от епичните mashup-и на Алпер Чочев и Емил TRF.

Но кои са песните, които нямат нови версии, а заслужават? Ето до какво умозаключение достигнахме след дълго и с напрежение мислене по тематиката:

Виж още: Той беше обичан и ненавиждан: Какво се случва с Юли от сезон 1 на " Игри на волята "?

Сашка Васева - " Левовете в марки "

От известно време България се намира в така наречен чакалня за Еврозоната. Тоест желаеме или не, напълно скоро левовете ще станат евро. А Сашка Васева още веднъж ще бъде в крайник с финансовите вести, пускайки един подобен римейк. Ако някои прогнози се запазят, считаме, че и смисълът на текста би трябвало да се резервира. В песента лирическата героиня сменя левовете в марки, с цел да може да си купи вино. И прецизира - " доларите стават, левовете не ". " Стана ужасно, стана тъмно нямаш ли пари, а да пия и да пия през целия ден не върви ", пее Сашка. Ами... когато е права, е права!

Валдес - " Жега "

Да, да, знаем, че концепцията е друга, само че какъв брой хора през днешния ден биха възпяли климатичните промени??? Освен Грета Тумберг, която го прави така и така. През годините стана ясно, че масираните акции, които безусловно доближават до всеки, са сполучливите. Я в този момент си представете шлагер, в който става въпрос за " горещина в центъра на София ", популяризиращ климатичните промени какъв триумф би имал? Такова нещо в Европейски Съюз няма да са виждали от възбраната на пластмасовите сламки насам!

Виж още: Лъжите, които ни споделяха като деца! " Ще ме схванеш като пораснеш " и още

Сашо Роман - " Ой, Сашко "

Днешните поп-фолк песни са отдадени най-често на обич и проблеми, свързани с връзката. А за какво още веднъж да нямаме песни, възхваляващи човешкия триумф? Все отново лирическият воин е продавал в Сибир бели мечки на локалното население! Кой може да се похвали с подобен персонален триумф! 

Орнела - " Тип-топ "

Аргументът ни е като при " Ой, Сашко ". Всички пеят за обич, любовна тъга, изневери. А кой ще възпее това, от което човек най-често има потребност - веселието? Орнела го направи преди години и е време още веднъж да се върне под светлините на прожекторите. 

Виж още: Чужда мода или български обичаи?! Тези известни българи демонстрираха, че патриотизмът има доста лица 

" Шкембето ", " Пастичка ", " Шопската салата "

Ех, едно време можеше да се направи седем степенно меню единствено със заглавия на турбо фолк хитачки. А в този момент... Време е музиката още веднъж да забавлява и с текст, освен с темп!

Орхан Мурад - " Хиляди слънца "

Помните ли, когато текстовете на поп-фолк частите изглеждаха като лирика? И ние не помним, само че по тази причина архивите са живи. " Хиляди слънца " на Орхан Мурад е точно такава ария - смислена, дълбока, можеща да просълзи и най-заклетия метъл почитател, който сякаш не харесва поп-фолк. Ето такива песни ни липсват през днешния ден!

Изображение: https://www.facebook.com/LostChalga

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР