Любителите на математиката по целия свят - от колежани до

...
Любителите на математиката по целия свят - от колежани до
Коментари Харесай

Денят на числото пи отбелязват любителите на математиката по целия свят

Любителите на математиката по целия свят - от колежани до учени, които се занимават с конструирането на ракети - означават Деня на цифрата " пи " на 14 март, или 3/14 (по американския модел на календарен запис месец/ден) - първите три числа на безпределно число с голям брой на практика приложения, оповестява Българска телеграфна агенция.
 
По света много хора почитат този ден с парче къс - сладостен, солен или даже пица.

Най-просто казано, цифрата " пи " е математическа константа, която показва съотношението на обиколката на кръг към диаметъра му. Тя е част от доста формули, употребявани във физиката, астрономията, инженерството и други области, датиращи отпреди хиляди години в Древен Египет, Вавилон и Китай, напомня Асошиейтед прес.

Денят на цифрата " пи " се отбелязва от 1988 година, когато физикът Лари Шоу стартира да чества в научния музей " Експлораториум " в Сан Франциско. Празникът обаче получава национално самопризнание едвам две десетилетия по-късно. 

През 2009 година Конгресът трансформира всеки 14 март в огромен ден - с вярата да се увеличи ползата към математиката и науката. Съвсем уместно, денят е и рожден ден на Алберт Айнщайн.

Числото " пи " може да пресметна обиколката на кръг, като мери диаметъра - дистанцията по средата на кръга - и го умножи по цифрата 3,14 плюс.

То се смята за непрекъснато число, а също по този начин и е безпределно, което значи, че е математически ирационално. Много преди компютрите учени като Исак Нютон са прекарвали много часове в пресмятане на десетичните знаци на ръка. 

Днес, употребявайки усъвършенствани компютри, откривателите са измислили трилиони числа за " пи ", само че няма край.

Името на цифрата е обещано едвам през 1706 година, когато уелският математик Уилям Джоунс стартира да употребява гръцкия знак за него.

Защо тъкмо тази писмен знак? Това е първата гръцка писмен знак в думите " външна страна " и " периметър ", а цифрата " пи " е съотношението на периферията на кръга - или обиколката - към неговия диаметър.

Числото е от основно значение за точното ориентиране на антена към спътник. С негова помощ се пресмята всичко - от размера на солидния цилиндър, нужен при оборудването на рафинерия, до размера на ролките хартия, употребявани в принтерите. 

Числото " пи " е потребно и за установяване на нужния мащаб на контейнер, който обслужва отоплителни и климатични системи в здания с разнообразни размери.

НАСА употребява цифрата " пи " всекидневно. То е основно за изчисляването на орбитите, позициите на планетите и другите небесни тела, детайлите на ракетното задвижване, връзката на галактическите кораби и даже вярното разгръщане на парашутите, когато се спусна към Земята или се приземи на Марс.

Учените настояват, че употребявайки единствено девет числа от " пи ",  може да се пресметна обиколката на Земята толкоз тъкмо, че разминаването да е едвам с към 0,6 см на всеки към 40 000 км.

Всяка година музеят в Сан Франциско, който е основател на празника, провежда събития, измежду които церемониал към кръгла плоча, наречена Храмът на цифрата " пи ", 3,14 пъти - и по-късно, несъмнено, празненства с доста къс.

НАСА организира годишното си онлайн предизвикателство " Денят на Пи ", като предлага на хората голям брой игри и пъзели. Някои от тях са непосредствено от наръчника на галактическата организация, като да вземем за пример пресмятане на орбитата на метеорит или дистанцията, което луноход би трябвало да изминава всеки ден, с цел да изследва избрана региона на естествения сателит на Земята.

Вероятно най-известният академик в света - Айнщайн, е роден на 14 март 1879 година в Германия. Безкрайното число " пи " е употребявано в доста от неговите революционни теории, а в този момент Денят на цифрата " пи " дава на света още една причина да отпразнува достиженията му.

Една дребна математическа симетричност - известният физик Стивън Хокинг умря на 14 март 2018 година на 76-годишна възраст. Все отново " пи " не е съвършено число. " Едно от главните правила на Вселената е, че нищо не е напълно. Съвършенство просто не съществува. Без несъвършенство нито вие, нито аз бихме съществували ", споделя той. 

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР