Любимата ми сутрешна закуска включва кафе, портокал и купа овесени

...
Любимата ми сутрешна закуска включва кафе, портокал и купа овесени
Коментари Харесай

Храни, богати на фибри! Защо?

Любимата ми утринна закуска включва кафе, портокал и купа овесени ядки с мляко. На пръв взор нищо извънредно, само че на процедура извънредно потребно. Тайната на този резултат се крие във фибрите - обхванати в тайнственост хранителни субстанции, които по този начин постоянно подценяваме в всекидневието.

Наричани още влакнини или баластни субстанции, те са част от храната, която организмът не усвоява. Съдържат се във всички растителни храни - плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения, само че липсват в продуктите от скотски генезис.

Категоризация

Има разнообразни признаци на систематизиране на фибрите, само че най-популярният е деленето им на разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри частично се разтварят във вода, до момента в който другите, както подсказва и името им, не подлежат на разтваряне. Тези разлики са значими, когато става въпрос за въздействието им при избрани болести.

Сред храните с най-голям % на разтворими фибри са овесените ядки, овесените трици, овесено брашно, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки. Те притеглят и задържат вода в храносмилателния тракт и по този начин усилват размера на стомашно-чревното наличие. Освен това подкрепят управлението на " неприятния " холестерол и спомагат за поддържането на естествени равнища на " положителния " холестерол.

Неразтворимите нишки лимитират риска от сърдечно-съдови болести. Те също по този начин способстват по-лесното изпразване на стомаха, което води до изцяло понижаване на приема на калории. Храните с висок % неразтворими фибри включват всички типове пшеничен самун, зърнени храни, пшенични трици, ръж, ориз, ечемик, както и зеле, цвекло, моркови, брюкселско зеле, ряпа, карфиол и ябълковата кора.

Установено е, че нации, които употребяват огромни количества богати на фибри храни, се радват на здраво здраве. Друго позитивно тяхно свойство е, че оказват помощ за поддържането на слаба фигура. Препоръчително е децата и възрастните да одобряват минимум по 20 грама фибри на ден непосредствено от храни, а не във тип на добавки. И колкото повече калории приема човек, толкоз по-голяма е нуждата от тях.

Като част от здравословната и уравновесена диета фибрите спомагат за понижаване на заплахата от развиването на разнообразни болести - сърдечни заболявания, диабет, запек. Те минават през храносмилателния тракт и освен не пречат на храната, само че даже в противен случай - спомагат за по-лесното й предвижване и асимилиране.

Как работят?

Фибрите основават възприятие на цялост в стомаха по-бързо и за по-дълго, в сравнение с другите субстанции. Ето за какво, една филия пълнозърнест самун може да бъде по-засищаща от две филии бял. Освен това те подкрепят по-бързата всмукване на мазнините през храносмилателната система. Месните и млечни артикули не съдържат фибри, а рафинираните зърна са изгубили по-голямата част от техните свойства. Затова, с цел да увеличите приема на фибри, яжте повече естествени храни и ограничете обработените.

Продукт с надпис " пълнозърнест ” значи, че е изработен от цялото зърно дружно с обвивките му. Но не се заблуждавайте от цвета на някои артикули, наречени " пълнозърнести " - доста производители поставят карамел или други оцветители, с цел да се реализира естественият кафеникав цвят.

Пречистените зърна като бял ориз и тези, които се употребяват за изработката на бял самун и сладки зърнени закуски, са изгубили огромна част от фибрите си при обработката. Скорбялата в тях бързо се трансформира в кръвна захар и покачва равнището на инсулина. Впоследствие в организма настава бърз спад на глюкозата, това провокира апетит за още сладко и по този начин цикълът се повтаря. Поради това диетолозите предлагат да се одобряват храни богати на нишки, които да запазят възприятието за задоволеност по-дълго. И въпреки всичко, внимавайте с тях, тъй като в прекомерно огромни количества могат да доведат до храносмилателни проблеми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР