Ляво-центристкият фронт в Унгария постигна впечатляващ пробив на местните избори

...
Ляво-центристкият фронт в Унгария постигна впечатляващ пробив на местните избори
Коментари Харесай

Станишев: Победата за опозицията в Будапеща е доказателство, че и у нас промяната е възможна!

Ляво-центристкият фронт в Унгария реализира впечатляващ пробив на локалните избори и завоюва Будапеща.
„ Пробивът на лявоцентристката съпротива в Унгария е исторически и ще отекне мощно в цяла Европа. Той дава вяра на всички тези, които живеят в сянката на пълзящ авторитаризъм, че обединени могат да отвоюват назад държавността и демокрацията от задушаващата хватка на самозабравили се управленци. “

Така президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев разяснява резултатите от локалните избори в Унгария, където ляво-центристкият фронт нанесе поредност основни провали на партията на Виктор Орбан - Фидез. В Будапеща, про-европейският лявоцентристки претендент Гергей Корачони, който беше определен за кмет на унгарската столица, сервира първата изборна загуба на Орбан от идването му на власт през 2010 година Опозиционните партии в Унгария печелят общо 10 от 23 огромни града в страната.

„ Победите за опозицията в Унгария и Турция, по-рано тази година, против окопалите се във властта претенденти на Орбан в Будапеща и на Ердоган в Истанбул са доказателство, че смяна е допустима и у нас. Когато опозицията формулира ясни тези и предложи действителна опция, стената, с която всяка съвсем безспорна власт се огражда, стартира да се пропуква под неудържимия блян на хората към по-добро ръководство и по-добър живот за всички, вместо за малко на брой определени. А столиците са първото място, където тези стени се пукат и в последна сметка падат “, съобщи Станишев.

На парламентарните избори в Полша обединението на обединени сили от левия политически набор „ Левица “ също усъвършенства доста резултатите си и направи сериозна поръчка за завръщане в Народното събрание, който до момента беше доминиран от популистката десница. Според предварителни резултати, лявата коалиция е трета политическа мощ с 43-ма депутати. Въпреки това, ръководещата консервативна партия „ Право и правдивост “ печели цялостно болшинство, което значи, че заканите за независимостта на правосъдната система, медиите и върховенството на закона ще продължат.

„ Социалистите в Полша усилиха поддръжката си и ще бъдат незаобиколим фактор в новия състав на Народното събрание. „ Левица “ ще поведе борба против популисткото държавно управление на Качински, който няма да може да подценява с лека ръка гласа на милиони полски жители, които желаят съвременна, про-европейска и обществена страна “, добави Станишев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР