Лятото вече се задава, а с това се повдига въпросът

...
Лятото вече се задава, а с това се повдига въпросът
Коментари Харесай

Вентилаторите не помагат в жегите, по-добре си купете климатик

Лятото към този момент се задава, а с това се повдига въпросът за това по какъв начин да се разхладим. Често хората вземат решение да включат климатика или вентилатора, само че последните изследвания демонстрират, че вентилаторите може би не оказват помощ изключително, когато градусите скочат, написа Newsweek

В последните години топлинните талази взеха да стават все по-силни, само че и всекидневно събитие. Това се дължи на световното стопляне. Ето за какво е значимо да знаем по какъв начин да можем да се разхладим. 

Проучване на Робърт Мийд от университета в Отава са изпробвали метод на моделиране на човешкия топлинен баланс, с цел да тестват успеваемостта на вентилаторите. 

Резултатите демонстрират, че те не понижат телесната температура в огромните горещини. Освен това вентилаторите не съумяват да охлаждат толкоз добре, колкото климатиците. Същите данни са били получени и при по-задълбочени проучвания, оповестява Робърт Мийд.

Вентилаторите в действителност усъвършенстват изпаряването на потта, само че този резултат не е задоволително мощен, с цел да намали доста вътрешната температура на тялото ви, когато към този момент е доста горещо (над 33-35 градуса) ", споделя Мийд.

" При по-възрастни хора, които може да имат понижена способността да се изпотяват, вентилаторите обезпечават още по-малко охлаждащи изгоди. Всъщност даже при по-млади хора вентилаторите обезпечават единствено дребна част от охлаждащата мощ на климатика ", споделя още ученият. 

Здравните организации по света от дълго време предизвестяват, че електрическите вентилатори форсират натрупването на топлота в тялото по време на извънредно горещо време. Въпреки това през 2021 година излиза изследване, което допуска, че вентилаторите към момента могат да охлаждат тялото при температури на въздуха до 40 градуса, като улесняват изпаряването на потта.

Най-новото проучване, оповестено в списанието Lancet Planetary Health, обаче прави заключението, че здравните организации би трябвало да продължат да споделят на хората да заобикалят да употребяват на вентилатори, когато температурите на въздуха са по-високи от 35 градуса. Предупреждението важи изключително за хора, които са склонни да се изпотяват - например възрастни на възраст 65 години години или повече. Препоръчва се възстановяване на достъпа до други способи за изстудяване, като употребяват климатик например
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР