Лятото още от началото ни помете с рекордни температури и

...
Лятото още от началото ни помете с рекордни температури и
Коментари Харесай

12 храни, които ни спасяват от жегата

Лятото още от началото ни опустоши с рекордни температури и до момента не изневерява на нрава си. И до момента в който интензивно търсим хладина, спасението от огромните жеги е на ръка разстояние от нас. Има голям брой храни, които ще оказват помощ на организма ни да избегне обезводняването и да се усеща оптимално удобно в компанията на палещите слънчеви лъчи.

1. Броколи

Наричани в предишното Петте зелени пръста на Юпитер, те са отличен избор в битката с жегата. Богати на целулоза, те оказват помощ за по-доброто храносмилане и поддържат ниско равнището на кръвната захар. Любопитно е, че сходно на краставиците броколите съдържат 99 % вода.

2. Пъпеш

Сочният пъпеш ще утоли жаждата ни и в най-топлото време. Той е нискокалоричен плод, който се състои от висок % вода. Чест е разногласието кое е по-полезно - динята или пъпешът. В пъпеша има повече захар, само че и наличието на целулоза е по-голямо, което значи, че по-бързо ще притъпи глада. Високо е и наличието на витамин С в него.

3. Кокосово масло и кокосова вода

Съдържат значими хранителни субстанции, които подкрепят хидратацията - тези течности са освен вкусни, само че и потребни. Кокосовото мляко може да се употребява интензивно за приготвянето на супи и сосове.

4. Листни зеленчуци

Също са известни със наличието на огромно количество вода - до 85 %. Това ги прави лесноусвоими и те задоволително бързо минават през хранителната система, без да провокират тежест в стомаха. От бялото зеле до марулата и спанака, листните зеленчуци са богати на каротиноиди, които организмът трансформира във витамин А. Този развой от своя страна оказва помощ на кожата да избегне нездравословното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

5. Манго

Този благоуханен плод е идеалното лятно пиршество. Високото наличие на желязо в мангото оказва помощ да се усили калцият в оргнизма. Богато е също на витамините А и С, които спомагат укрепването на имунната система. Сладоледът от манго, подготвен с бадемово или кокосово мляко, е страховит разхлаждащ десерт. Освен че в него има най-малко захар, е и подобаващ за вегани.

6. Мента

Въпреки че ментата не обезпечава на организма огромно количество вода, тя дава чувство за хладина, когато я одобряваме. Благодарение на ментола тази билка кара мозъка ни да усеща студ. Отговарящото за аромата на растението органично съединяване подтиква рецепторите на кожата. Ментата ще ни помогне и да утолим жаждата си, в случай че я прибавим в чаша студена вода с късче краставица в нея.

7. Зеленчукови супи

Супата автоматизирано ни припомня за студеното време, когато на открито е дъждовно, а ние си стоим в топлата кухня с купа ароматно прелъщение. Ястията с огромно наличие на течности ни оказват помощ да достигнем нужните равнища на хидратация в жегите. А да изберем лека зеленчукова чорба, гаспачо или таратор, не е по никакъв начин комплицирано.

8. Краставица

На всички е известно, че тя е обичан зарзават в летните дни, тъй като 95 % от наличието ѝ е вода. Просто я нарежете директно преди да я хапнете, с цел да не се изпари влагата.

9. Люта чушка



Вероятно тя е последното нещо, което бихте си помислили да консумирате в огромните жеги. Лютивината подтиква рецепторите за температура в устата, усъвършенства кръвообращението и провокира отделянето на пот, което пък на собствен ред е значимо за охлаждането на тялото. Тук обаче бъдете деликатни и не претоварвайте организма с прекомерно люто. И помнете, че водата не потушава " пожара ". Добре е да го извършите с ориз или самун, естествен йогурт или сметана. А в доста от случаите оказват помощ единствено захар и лимонен сок.

10. Домати

Червените домати също са с високо наличие на вода - 94%. Похапвайте ги на салата, добавяйте ги в сандвичи и студени супи.

11. Горски плодове

Ягодки, къпини, малини, боровинки - всички те са чудесни летни блага. Според обичайна китайска медицина те генерират хладна сила в тялото ни. Известно е, че усилват кръвотока и регенерират кожата.

12. Целина

Дръжките на целината се състоят от 95 % вода, а най-големият плюс е, че в нарязания филиз от растението има едвам 16 калории.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР