Лятото е сезонът на изобилие от плодове и зеленчуци. На

...
Лятото е сезонът на изобилие от плодове и зеленчуци. На
Коментари Харесай

Ястията от зеленчуци и плодове - еликсир за тялото

Лятото е сезонът на обилие от плодове и зеленчуци. На пазара ни чакат сочни праскови, кайсии, дини и пъпеши, събирали цялото слънце на сезона - същинско обилие на витамини, минерали и всичко потребно, за което се сетите. Нека не пропущаме и смокините, които са толкоз сладки, че можем да забравим за нездравословните десерти, без да усетим, че нещо ни липсва. Тук-там към момента се намират и късни череши и ягоди.

А най-хубавата находка на лятото - боровинките и къпините, са същински балсам за очите, кръвоносната система и за мозъка. Тези дребни плодчета обезпечават положително храносмилане, красива коса и кожа и се грижат за имунната ни система. И са балсам за вталяване.

Ароматните розови домати, свежи краставички, чушки, тиквички и патладжани също са шлагер в горещините. Цвеклото е друга суперхрана, настояща сега, и съгласно рецептите за смутита също както и краставицата, и чушката върви прелестно в композиция със сезонните плодове. Смесването на плодове и зеленчуци в питиета е нова наклонност в здравословното хранене против злоупотребата със захарта даже когато нейният източник са плодовете.

Предлагаме няколко хрумвания за разхлаждащи плодови питиета, свежа салата, лятна гозба със сезонен зеленчук, както и вкусни десерти от плодове и зеленчуци.

Миш-маш по селски с домати и чушки

Продукти:
яйца - 8, масло - 60 г или олио, домати - 4 броя, зрели чушки - 7-8, пиперки, лук - 1 глава, сирене - 150-200 г, магданоз, сол, черен пипер - по избор
Начин на подготвяне:
Задушете в мазнината нарязания лук. Добавете изпечените, обелени и нарязани пиперки.Щом чушките се запържат, прибавете и обелените и нарязани на ситно домати. Задушете гозбата, до момента в който течността се изпари изцяло.Тогава прибавете натрошеното сирене, ситно скълцания магданоз и авансово разрушените с малко сол яйца. Запържете при непрестанно безредие до стягането на яйцата. Поднесете миш-маша топъл и посипан с малко черен пипер.

Смути с краставица, чушка и горски плодове

Продукти:
½ краставица (обелена)
½ чушка, 1 чаша микс от горски плодове (боровинки, къпини, ягоди), 2/3 ч.ч. леден бял чай, 1 с.л. бадемово олио
Начин на подготвяне:
Нарязаните артикули се смилат в блендер, като към тях се прибавят чаят и олиото. Може да се добави лед. Ако нямате бял чай, умерено можете да разредите сместа с малко вода, с цел да може да се пие.

Сладко от зелени смокини

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 кг зелени смокини, 1 кг захар, 380 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Зелените смокини се измиват добре, като се надупчват по-късно с чиста игла на няколко места. Поставят се в огромна тенджера, цялостна със студена вода. Варят се 3 пъти по 5 минути (времето се засича от завирането), с цел да се в профил горчивият усет на зелената смокиня. При всяко ново варене водата се изхвърля и се подменя със студена за идващото. След последното варене смокините се слагат в гевгир и се обливат със студена вода. Изцеждат се и се оставят да изстинат. От водата и захарта се подготвя сироп, който се вари в продължение на 10 минути. След като е подготвен, е него се прибавят сварените смокини. Така сиропът дружно със смокините се вари още един път на мощен огън за 15-20 минути. Отпенва се. За да не загори сиропът, е добре понякога да разклащате леко тенджерата.След варенето тенджерата се оставя да изстине. Не я покривайте за идващото денонощие. На идващия ден се вари още един път, като се прибавя лимонената киселина, разтворена в 2 с.л. вода. Докато сладкото е още топло, се налива в сухи бурканчета, които се обръщат, с цел да се вакуумират.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР