Лувърът в Париж, Метрополитън в Ню Йорк, Британският музей... Това

...
Лувърът в Париж, Метрополитън в Ню Йорк, Британският музей... Това
Коментари Харесай

"Солени" и "сладки" музеи в Европа, които си заслужава до посетите

Лувърът в Париж, Метрополитън в Ню Йорк, Британският музей... Това са едни от най-известните и посещавани музеи в света, в които обаче не можеш да се докоснеш да експонатите. Но има и такива музеи, в които освен можете да видите забавни неща, само че и да ги опитате. Представяме ви част от най-атрактивните музеи в Европа, които са отдадени на разнообразни типове храна.

Музей на сиренето, Амстердам

Освен с красивите си лалета, Холандия е известна и с производството на сирена. Именно там се намира и един от най-странните музеи в света - този на сиренето.

Сградата е най-вече в жълти цветове, а от изложбените експозиции ще научите всичко за историята на сирената, а също по този начин можете да видите и най-скъпия апарат за рязане в света. Най-хубавата част от обиколката е дегустацията на другите типове млечни артикули.

Музей на пържените картофки, Брюж

Ако сте фенове на пържените картофки, сигурно ще ви е любопитно да посетите музея, отдаден точно на тях. Той е уникален и се намира в белгийския град Брюж. В музея ще научите любопитни обстоятелства към историята на картофа, разнообразни вариации на тематика пържени картофки, както и подправките, с които се сервират.

 Фотогалерия: Първият музей в света, отдаден на картофа Фотогалерия: Първият музей в света, отдаден на картофа

Освен това музеят се намира в една от най-красивите и остарели здания в града, която е включена в листата за културно завещание на ЮНЕСКО.

 Музей на пържените картофи в Брюж
© Reuters

Музей на пържените картофи в Брюж

Музей на пастата в Рим

Музей на пастата - къде, в случай че не в Италия? Намира се в Рим и е учреден през 1993 година от фамилията, което създава фамозната марка за тестени произведения Agnesi. Целта на музея е да образова в детайли както локалните поданици, по този начин и туристи за произхода на пастата.

Музеят се разполага в 11 зали, в които можете да научите по какъв начин се създава паста и какви са другите типове. В изложбените зали могат да се видят и машини за произвеждане на тестени произведения. В момента музеят е затворен за гости поради ремонтни действия, само че се чака напълно скоро още веднъж да отвори порти, евентуално на нова локация.

Музей на джелатото край Болоня

След " солените " музеи идва ред и на " сладките ". Освен с пастата си Италия е известна и със своето джелато, което също си има музей. Той е с повърхност от 1 000 кв. м. и отвори порти през 2012 година Музеят е ситуиран в съвременно изложбено пространство на към 11 км от Болоня, в община Анцола дел`Емилия.

 На посетители на историята на На посетители на историята на " джелато " покрай Болоня

Обиколката включва разкази за историята на сладоледа, историята на индустриалните технологии и местата и методите, по които се употребява. Но за разлика от Музея на пастата, обиколката тук завършва с дегустация на разнообразни типове джелато.

 Музей на джелатото край Болоня
© Фейсбук | Gelato Museum Carpigiani

Музей на джелатото край Болоня

Музей на шоколада в Kилхбepг

От всички храни наподобява, че шоколадът има най-вече фенове, защото музеите, отдадени на него, не са по никакъв начин малко. Най-големият подобен се намира не къде да е, а в Швейцария. Музеят е открит през 2020 година в Килхберг, покрай Цюрих. Той се разполага върху повърхност от 6 хиляди кв. м. и в него се намира най-високият шоколадов шадраван в света.

От експозициите в музея ще научите любопитни обстоятелства за шоколада, можете също по този начин да се запишете на образование за правене на сладки произведения. А най-хубавото от всичко и тук е, че можете да опитате огромна част от нещата, които ще видите.

Музей на шоколада в Кьолн

Един от най-популярните " шоколадови " музеи в света е този в немския град Кьолн. Той е учреден през 1993 година, ситуиран е на брега на Рейн и разполага с повърхност от 4 000 кв. м.

Музеят споделя за няколкохилядната историята на шоколада и процеса по неговото произвеждане - от засаждането на какаовите дръвчета, през събирането на какаовите зърна до производството и вноса на самия шоколад. В него има и оранжерия, в която можете да видите какаови дървета и да разберете при каква температура порастват те.

Разбира се, можете да опитате и от шоколада, който се създава там. Както на входа на музея, по този начин и на изхода можете да опитате разнообразни типове бонбони. Вътре в него пък има триметров шадраван с течащ шоколад, а посетителите имат опция да получат вафла, потопена в разтопения шоколад. А в случай че това не е задоволително, откакто приключите с обиколката, можете да да седнете в уютното кафене и да си купите още шоколад от близкия магазин.

 Музей на шоколада в Кьолн
© Pinterest

Музей на шоколада в Кьолн

Музей на шоколада в Брюксел

Белгия е фамозна със своите сладки произведения и няма по какъв начин да пропуснем Музея на шоколада в Брюксел. В началото на вашата обиколка ще ви чака кошница, от която можете да си вземете разнообразни типове бонбони. В музея ви чака и така наречен шоколадово колело с разтопен шоколад, в който можете да потопите бисквити и още веднъж да си хапнете.

В музея в Брюксел можете да разгледате разнообразни съдове, в които през годините се е създавал шоколадът, а също по този начин и доста типове форми за правене на шоколадови фигури. Както в Кьолн, по този начин и в Брюксел можете да разберете повече за " шоколадовата " последователност - от дървото, през какаовите зърна до самото произвеждане.

Музей на гадните храни, Малмьо

Паста, сладолед, шоколад... Всички тези храни звучат отлично и вероятно всеки би желал да ги опита. Дали обаче бихте пробвали печена тарантула, смути от жаби или червеи? Завършваме хранителната обиколка с тези и още доста други отблъскващи специалитети, които са събрани в Музея на гадните храни в шведския град Малмьо.

Кураторът на ревюто Самюел Уест споделя, че задачата на музея е да промени настройките за това " кое е гадно и кое не ". Той дава образец с насекомите, които множеството хора намират за гнусни, само че те съгласно него в действителност са доста вкусни.

Част от храните имат доста мощна неприятна миризма и са изложени зад стъкло. Специфична специфичност на музея също по този начин е, че храните се подменят на избран интервал от време.

 Най-добрите заведения за хранене приказват испански Най-добрите заведения за хранене приказват испански
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР