Какво представлява луната на реколтата, как да я гледаме? Всичко, което трябва да знаете за суперлуната

...
Луната на реколтата, последната суперлуна за годината – ще изгрее
Коментари Харесай

Луната на реколтата, последната суперлуна за годината – ще изгрее в четвъртък и ще достигне своя пик в петък.

Въпреки че луната на реколтата следва вече три суперлуни тази година – синята луна е най-скорошната – тя е особено уникална.

Продължете да четете

списък от 3 itemsКакво е суперлуна?Супер синя луна 2023: Какво представлява и как да видим небесното събитиеСнимки: Рядка супер синя луна изгрява и осветява небесата по целия святкрай на списъка

Ето защо:

Какво представлява луната на реколтата?

Жътвената луна е най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие в северното полукълбо, което се състоя на 23 септември.

Наред с отбелязването на началото на есента, това равноденствие е период, когато много култури достигат своя връх.

Според Алманаха на фермера, „тази пълна луна изгрява почти по едно и също време – около залез слънце – няколко вечери подред“. Това води до изобилие от ярка лунна светлина рано вечер.

Обикновено луната изгрява приблизително 50 минути по-късно всеки ден, докато преминава през своя цикъл. Въпреки това, по време на луната на реколтата, това забавяне се намалява до по-малък интервал всяка вечер, според Farmer's Almanac, вариращ от 15 до 20 минути в северните Съединени щати и само 10 до 20 минути по-късно, когато отидете по-на север в Канада и Европа.

Тази суперлуна традиционно помага на фермерите и екипажите при прибирането на реколтата, отглеждана през лятото, като им предоставя няколко допълнителни вечери на лунна светлина. Следователно тя се нарича луна на реколтата.

В Китай фестивал, датиращ от 771 г. пр.н.е., също празнува жътвата на ориз и бяло в нощта на пълнолунието през есента.

Кога ще се появи луната и как можете да я гледате?

Тази година луната на реколтата ще се появи точно след залез слънце в четвъртък, 28 септември, но ще достигне своя връх в 5:57 сутринта ET (09:57 GMT) в петък. Случаен наблюдател на звезди все пак ще може да види пълната луна в нощта преди и след нейния пик.

НАСА също така препоръчва използването на бинокъл „с увеличение най-малко 7. Въпреки че увеличение от 10 или 15 ще предостави повече детайли, може да се нуждаете от статив, за да ги стабилизирате.“

В най-високата си точка пълната луна ще бъде в най-близката си точка до земята, преживявайки „лунен перигей“. И тъй като попада в рамките на 90 процента от перигея, се смята за суперлуна.

Терминът „супер луна“ е измислен през 1979 г. от астролога Ричард Ноле, за да се отнася до точката, когато пълната луна е в най-близката точка на своята орбита около Земята.

INTERACTIVE-SUPER-MOON-September28-1695887321

Защо луната на реколтата изглежда червена?

Жътвената луна има нюанс на оранжево и червено.

Изглежда по-голяма и по-ярка от другите пълни луни поради оптична илюзия, която възниква, когато луната е близо до хоризонта.

Неговият охра-червен цвят също е по-забележим, когато е близо до хоризонта. Това е така, защото лунната светлина се филтрира през повече от атмосферните частици на Земята, отколкото когато е над главата.

Частиците са склонни да разпръскват синята светлина повече от червената, което им позволява да проникнат в окото.

Фестивали на реколтата и фолклор

Много култури по света празнуват луната на реколтата.

Китайската и южнокорейската култури са две от най-големите празници на Фестивала на реколтата.

Китай традиционно отбелязва този фестивал в средата на есента, наречен Zhongqiu Jie, чрез семейни събирания, гледане на луната и споделяне на лунни сладкиши.

В Южна Корея 29 септември е национален празник, тъй като подобен фестивал, Chuseok, се празнува с хора, пътуващи до домовете на своите предци и родители. По време на този празник те отбелязват есенната реколта. Празникът е известен още като Фестивал на реколтата.

Според древния фолклор, слана, настъпила в светлината на луната за жътва, няма да убие плодните пъпки и цветовете, за разлика от сланата в тъмната част на луната.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР