Луната изглежда винаги е крила много тайни и една от

...
Луната изглежда винаги е крила много тайни и една от
Коментари Харесай

Древни тръби от лава са открити на Луната

Луната наподобява постоянно е крила доста секрети и една от тях са обширните тръби от лава, ситуирани в нейните дълбини. Изображенията, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter (LROC), луноходът на НАСА, удостоверяват съществуването на големи тръби от лава, разпростряли се на десетки километри.

Тези тръби от лава са доказателство за антична геоложка интензивност на Луната. Те са основани от вулканични изригвания, когато горещата лава се охлади, с цел да образува кора, а потокът от лава в тази кора сътвори тези тръби. С течение на времето доста от тях се унищожават заради сеизмична интензивност и ударни феномени, оставяйки след себе си верига от неповторими дупки.

Най-изненадващият аспект на това изобретение обаче е размерът на тръбите от лава. На места те доближават диаметър до 500 метра. Това значи, че в тях могат да се обитават цели градове, давайки на учените и бъдещите откриватели на Луната освен голямо пространство, само че и постоянна температура от към 17°C.

Тези характерности вършат лавовите тръби на Луната идеални претенденти за бъдещи лунни бази. Те обезпечават отбрана от галактическа радиация, слънчеви изригвания и астероиди, което ги прави привлекателни за галактическите организации, които виждат Луната като идната стъпка в проучването на космоса.

Изучаването на тези тръби от лава също отваря опцията за по-добро схващане на историята на Луната и нейната геоложка еволюция. Научните проучвания могат да оказват помощ за разкриването на тайните на предишното на това небесно тяло и да дадат визия какви други съкровища може да крие земният сателит.

Въпреки всички тези евентуални изгоди обаче, към момента е мистерия по какъв начин някои от тези тръби от лава имат повдигнати страни вместо предстоящите срутени ями. Това слага нови въпроси и изисква спомагателни проучвания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР