Луксът се разпростира на площ от 500 кв. метра с

...
Луксът се разпростира на площ от 500 кв. метра с
Коментари Харесай

Какво става с фамозния апартамент на доц. Спасов с джакузи и сауна в болница “Лозенец”?

Луксът се разгръща на повърхност от 500 кв. метра с джакузи, саун и персонален асаньор за достъп до него. Според осведомени в жилището, намиращ се над операционните зали, имало ръчно направени скъпи мебели, подът е застлан с ръчно направен мрамор, пет стаи, кухненски блок със скъпа техника, персонална сауна и джакузи. Към етажа на първокласното жилище стигал болничен асансьор, само че достъпът ставал единствено с персонален чип.

За жилището не били открити никакви строителни бумаги и разрешителни и действително то не е попадал като благосъстоятелност на болничното заведение, настояват чиновници. Предполага се, че някогашният началник Любомир Спасов си е направил персонални палати на етажа, където се намира кардиохирургията, за сметка на бюджета.

Твърди се, че апартаментът е бил построен от компания " Медалион " с шеф Даниела Желязкова, спечелила половината от публичните поръчки за доставка на консумативи и осъществяване на други медицински действия в Правителствена болница през последните пет години. Разкритията бяха направени от едно от служебните държавни управления, когато здравен министър бе доцент Стойчо Кацаров. 

Апартаментът е бил издигнат като е текъл огромен ремонт на една от хирургичните зали в болница „ Лозенец “, в интервала 2009-2014 година, при ръководството на несменяемия 24 години шеф на здравното заведение проф. Любомир Спасов. Той ръководеше някогашната държавна болница от 1998 година до лятото на 2021 година, когато бе заменен точно от доцент Кацаров на фона на обвиняванията за осъществяването на противозаконни трансплантации на задгранични жители. 

Заместникът на Кацаров Димитър Петров твърдеше, че е предал всички данни и документи за тях на прокуратурата и ДАНС, а здравният министър Костадин Ангелов изясни, че е направил същото след отчет на Изпълнителна организация медицински контрол.

Скандалите към трансплантациите траяха няколко месеца, само че към този момент две години нищо не се чува по въпроса нито от ДАНС, нито от прокуратура. През годините имаше много кавги с някогашния шеф на болничното заведение, обвинявания за къща за 3,5 милиона лв. в Бояна, харчене безотговорно на пари за скъпа инсталация и източване на болничното заведение.

В момента проф. Спасов е зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, а УМБАЛ „ Лозенец “ е базата на факултета, откакто през 2019 година с решение на Народното събрание бе изменен закона и болничното заведение от „ държавна “ в предписание на Министерски съвет, стана комерсиално сдружение и база на факултета за образование на студенти-медици.

Освен джакузито и сауната в тайния и фиктивен публично апартамент, по-смущаващото е, че в жилището са открити мрежи и елементи от система за видеонаблюдение и звукозапис. Остават съществени подозрения, че с тази техника са правени видеозаписи, като се има поради, че към момента клиенти на болничното заведение са висши държавни чиновници, прокурори и тн.

Ключ за несъществуващият апартамент е имал единствено проф. Спасов. След откриването на жилището професорът обяснил, че това не е жилище, а образователен център за студенти. Но съществуването на сауна, джакузи, легла и кухненска техника слага въпроса какво са " учили “ студентите в тези пространства?

Според лекари с парите за този " образователен център “ е можело да се построят четири нови операционни зали.

Кой, по кое време, по какъв начин и за какво построява помещение в парцел - държавна благосъстоятелност, без съществуването на документи, от които да е видно кой и по кое време е взел това решение и с какви средства ще се финансира? Значи ли това, че всеки може да строи върху държавна благосъстоятелност, взимайки независими решения? Тези въпроси разумно изникват в интервал на засилено напрежение в болничното заведение поради идните през юни избори за ново управление на Медицинския факултет на Софийския университет. Напрежението е генерирано от поръчката на проф. Спасов, че ще се кандидатира за декан и в случай че това стане, ще бъде " шапка “ на болница " Лозенец “. 

Според лекари над студентите-медици има напън да се подписват в подписки в поддръжка на професора.

 

ФрогНюз изпрати и публично въпроси до управлението на Правителствената болница, с цел да ревизира какво се случва с този апартамент към днешна дата. 

 

От лечебното заведение обясниха, че подобен апартамент в реалност в лечебното заведение е съществувал и до установяването му от Комисия по съответния ред достъп до него е имал само тогавашния шеф доцент Спасов.

 

По случая са сезирани способените органи, а към сегашния миг пространствата не се употребяват.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР