Лукойл“ затваря рафинерията в Бургас при забрана за износРафинерията на

...
Лукойл“ затваря рафинерията в Бургас при забрана за износРафинерията на
Коментари Харесай

Новините от седмицата: „Лукойл“ с ултиматум; Ново правило за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 млрд.

„ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт
Рафинерията на „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас ще бъде затворена, в случай че властта в България забрани износа на създадените там артикули, основани на съветски нефт. Това бе очебийно от управлението на компанията по време на взаимен брифинг със служебния кабинет. На него стана ясно, че по всяка възможност служебното държавно управление ще брани интереса на компанията да изнася артикули, основани на съветския нефт, в Европейския съюз.
Радев ще бави мандатите, с цел да избегне избори преди март
Президентът Румен Радев ще се възползва оптимално от предоставените му по Конституция благоприятни условия да протака връчването на трите мандата за сформиране на държавно управление. От думите му по време на днешната консултация с представители на „ Демократична България “ стана ясно, че президентът ще направи всичко належащо да забави процедурата, тъй че последният мандат да бъде даден едвам след Нова година.
Политическа партия и Демократична България се схванаха за кабинет на малцинството с „ гаранции “ от Народното събрание
„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са подготвени да образуват държавно управление на малцинството с втория мандат. Това стана ясно на взаимна конференция на двете политически сили, които до неотдавна бяха и съдружни сътрудници. По думите на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков страната е в „ политически вакуум “.
България спря да цялостни газовото си вместилище
С настъпването на дейния отоплителен сезон от началото на ноември България спря да нагнетява газ в хранилището в Чирен, а Европа даже към този момент черпи от запасите си. Данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата демонстрира, че за последно България е нараснала размера в газохранилището на 11 ноември и то минимално – с 0.01% до рекордните за страната в последните години 93.71% от потенциала на оборудването. Това е с два пункта над междинното в Европейския съюз.
Парламентът утвърди покупката на още 8 американски изтребителя
След три часа диспути Народното събрание утвърди по едно и също време на две четения ратификацията на контракта за покупка на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70. Одобреният през днешния ден контракт включва боеприпаси, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка. " За " модернизирането на българската войска гласоподаваха 151 народни представители, 42 бяха „ срещу “ а осем се въздържаха.
Властта търси метод да свърже автомагистрала „ Европа “ с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “
Регионалният министър Иван Шишков ще направи всичко допустимо последният сектор от автомагистрала „ Европа “ да доближи сръбската граница. За изчезналите към 150 метра в трасето на сектора от ГКПП „ Калотина “ до Драгоман се разбра преди месеци, само че към момента не е ясно как и за какво този дребен сектор не е бил заложен в плана на аутобана.
Нискоемисионните зони в София се отсрочват с една година
Нискоемисионните зони в София ще стартират да работи от 1 декември 2023 година, а не от тази зима, както бе планувано в първичния тип на наредбата, която Столичният общински съвет (СОС) не съумява да одобри към този момент няколко месеца. Освен това в така наречен „ Голям кръг “ се включват още булеварди и улици, до които най-замърсяващите коли няма да имат достъп.
„ СОФ Кънект “ търси архитект за ремонт на Терминал 2
Концесионерът на Летище София търси архитект за възобновяване на Терминал 2. Тръжната процедура е стартирала на 11 ноември, като от пресцентъра на „ СОФ Кънект “ оповестиха за нея на 20 ноември. Стойността на контракта ще стане ясна, откакто бъде определен реализатор.
Българската „ АмонРа “ търси 16 млн. лева от борсата за агресия в Румъния
Българският снабдител на фотоволтаично съоръжение „ АмонРа Енерджи “ АД разгласи, че ще организира на 30 ноември своето планувано първично обществено предложение (IPO) на пазара за напредък BEAM на Българската фондова борса.
Първата българска платформа за наемане на играчки
Десетки ненужни играчки, които седят в кашони или просто биват подритвани от дете, на което към този момент са му омръзнали – обстановка, в която изпада всеки родител. Затворени сред четири стени по време на първия Коронавирус локдаун в България, с две дребни деца и заобиколени от планини ненужни играчки, на Боряна и брачна половинка ѝ Иван им хрумва концепцията да основат платформа за наемане на играчки.
Бизнесът и синдикатите не се схванаха за пенсиите и минималната заплата
Очаквано бизнесът и представителите на служебния кабинет не утвърдиха предложенията на Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и Движение за права и свободи за повдигане на пенсии и минималната работна заплата без нов бюджет за 2023 година Това се случи на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, като концепциите за покачването на двата индикатора предстоящо срещнаха утвърждението на синдикатите.
Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “
Вдигане на компенсацията за майчинство до равнището на минималната работна заплата от 710 лева и смяна на така наречен „ швейцарско предписание “ за пенсиите гласоподаваха депутатите на първо четене в обществената комисия. И двата законопроекта не са подкрепени от финансовото министерство, както стана ясно на провелия се ден по-рано Национален съвет за тристранно съдействие. Въпреки това вносителите им – надлежно от Българска социалистическа партия и от „ Продължаваме промяната “ – съумяха да намерят съидейници и концепциите им бяха утвърдени.
България най-сетне открива сметка във Федералния запас на Съединени американски щати
Близо три години след закупуването на първите осем нови изтребителя F-16 България най-сетне открива своя сметка във Федералния запас на Съединени американски щати. Тя е нужна, с цел да получава страната доходи от лихви по предплатено платените вкупом 2.2 милиарда лева Разрешение за това бе обещано от Народното събрание в сряда, като срещу се оповестиха само от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.
Мъск съпостави Белоградчишките скали с фентъзи видео игра
Снимка на Белоградчишките скали стана същински шлагер в обществената мрежа Twitter, събирайки над 10 хиляди лайкове. Автор на изображението е фотографът Владислав Терзийски. На фотографията е уловена цялата хубост на крепостта „ Калето “ и това накара даже милиардерът Илон Мъск да я разяснява. Той оприличи живописния пейзаж с фентъзи видео игра Elden Ring.
50 години опит отварят пътя на България в промишленост за €330 милиарда
Оценявана на към 330 милиарда евро, галактическата промишленост е една от най-перспективните в актуалната стопанска система и поле за евентуално бурно развиване на България в нея. Страната ни има над 50 години опит в региона, а интензивността на бизнеса в сферата напоследък дава вяра за още по-смели инициативи. 
Цигарите стартират да нарастват поетапно от март 2023 година
Кутия цигари ще нарастне приблизително с 20 – 30 стотинки от март 2023 година, когато се възнамерява да влезе в действие по-висок данък за тютюневите произведения. Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха признати на първо четене в пленарна зала през днешния ден.
Жилищните заеми в България надвишиха рекордните 16 милиарда лева
Стойностният размер на жилищните заеми в банковата система на България надвиши рекордните 16 милиарда лева през октомври. Това демонстрират данните на Българската национална банка, които идват на фона на сигналите за изстудяване на имотния пазар и упования за гладко повишение на лихвените проценти. Статистиката сочи, че единствено за месец заемите за закупуване на жилище порастват с обичайните за последната година към 1.5%, или малко над 200 млн. лева Ръстът по отношение на същия месец на миналата година остава към 18 – 20%.
Жилищата в София са достъпни* единствено за 10% от семействата
Рекордно ниските лихви по ипотечните заеми и относително лесното им разпределяне изпратиха цените на парцелите, изключително в столицата, до рекордни равнища. А това направи закупуването на жилище, както в столицата София, по този начин и в страната като цяло, още по-недостъпно. Това демонстрира годишният разбор на Уникредит Булбанк за положението на пазара на парцели в България.
Teklas откри шестия си цех във Враца
Турският производител на автомобилни елементи Teklas откри публично своя шести цех във Враца. Инвестицията на компанията е в размер на 20 млн. лева, а разкритите работни места са 300, с наклонност да се усилват през идващите години. Компанията към този момент има четири завода в Кърджали и един в Крумовград. На церемонията по откриването на завода във Враца участва и президентът Румен Радев.
„ Не сме бизнес, който идва за малко “: Ефектът на Lidl върху стопанската система
Една от най-големите вериги магазини в България – Lidl, продължава ударното си разширение с нови обекти и разкриването на още работни места. Средно на година компанията влага в страната най-малко по 100 млн. лева в парцели, създаване на здания и развиване на магазинната си мрежа.
Европейска комисия поддържа Dronamics и техния пробив в авиацията с €2.5 милиона
Българската компания за товарни доставки с дронове Dronamics разгласи, че е получила безплатна помощ от 2.5 млн. евро от Европейския съвет за нововъведения (EIC) към Европейската комисия. Средствата ще дадат спомагателен подтик на стартирането на комерсиалната активност на сдружението. EIC е поел ангажимент да поддържа и идния кръг за набиране на средства от серия А на стартъпа.
Полетите с балон – късмет за туризма в Северозапада
Районът на Северозападна България е един от най-бързо опустяващите в цялата страна. Масово хората напущат родните си места, отивайки към вътрешността на страната, за търсене на по-добри условия за живот. Вследствие на доста фактори ползата на вложителите към този регион не е огромен и той е най-бедният в целия Европейски съюз, по данни на Евростат. Туризмът също е много едва развъртян макар красивата природа и забележителности, които има в Северозападна България.
Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна
Докато доста стопански системи страдат от въздействието на съветската инвазия в Украйна, няколко страни се възползват от притока на съветски мигранти и съпътстващото ги благосъстояние. Грузия, дребна някогашна руска република на южната граница на Русия, е измежду тези в района, дружно с Армения и Турция, чиито стопански системи процъфтяват на фона на продължаващите разтърсвания.
Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София
„ Едно незабравимо жп странствуване: Моята нощ с експреса Истанбул – София “. Така е озаглавена публикация на The Guardian, която разказва пътуването с нощния трен по маршрута. Само преди седмица линията влезе в годишния лист на Lonely Planet за най-хубав маршрут, който всеки разпален екскурзиант би трябвало да пропътува.
Ефектът на бумеранга: Или по какъв начин войната в Украйна рани Русия
Девет месеца след началото на войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна вредите за 11-ата по величина стопанска система в света са големи. Водещи съветски банки бяха изключени от световната финансова система, към 300 милиарда $ запаси на централната банка бяха замразени, а стотици задгранични компании напуснаха страната. Недостигът на части затрудни автомобилната промишленост и заплаши комерсиалната авиация.
Плаващата плантация Proteus следи слънцето и добива доста повече сила (видео)
Плаващи слънчеви ферми съществуват от дълго време, само че нидерландската Proteus прекатурва досегашните показа за този вид съоръжения. Благодарение на новаторската си система, тя дава опция да се генерира доста по-голямо количество възобновима сила.
Господството на $ може да е към своя край
Историята на финансовите пазари и световната стопанска система тази година е написана частично от трагичното нарастване на щатския $, чието непреклонно повишаване провокира потрес по целия свят. Най-после обаче стремглавото му рали може да е към своя край, написа CNN Business.
Войната връща руснаците към „ Москвич “-а
След две десетилетия пауза в сряда Русия възобнови производството на руската марка коли Москвич. Познатите до болежка в България машини ще стартират да слизат от поточната линия с помощта на решението на френската Renault, която притежаваше „ Автоваз “ и производителя на „ Москвич “, да напусне страната.
Опетнен или не: Големите марки ще налеят милиарди в катарския Мондиал
В историята на международния футбол в никакъв случай не е имало по-полемично Световно състезание по футбол от Катар 2022, в което още преди първия съдийски сигнал недоволствата са големи. Правозащитните групи стачкуват за всичко – от отношението към LGBTQ общността в страна, където хомосексуалността е противозаконна, до гибелта на хиляди строителни служащи по време на построяването на стадионите.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Лукойл Нефтохим Лукойл Нефтохим Бургас рафинерия швейцарско предписание правило изтребители F-16 новините от седмицата седмични вести акценти ПоследниНай-четениНакратко 244 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Индустрии 1424 Русия става все по-зависима от Китай и Индия и те се възползват от това Компании 388 Airbus приготвя клиентите си за закъснение в доставките на самолети Любопитно 1412 Ньойският диктат, който промени България вечно Компании 10951 Първата българска платформа за наемане на играчки Компании 5894 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Политика 5386 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Компании 4382 Teklas откри шестия си цех във Враца Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Недостъпни жилища в София; Тунел под Петрохан на концесияВечерни вести: Жилищните заеми бележат рекорди; Европейски Съюз готви още наказания за РусияВечерни вести: Кабинет на малцинството; Ново „ швейцарско предписание “ и възбрана на инхаусаВечерни вести: Без консенсус за пенсиите и минималната заплата; България спря да цялостни „ Чирен “ Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоСъбитияКонференцииУебинариДискусииВсичкоНакраткоСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноГалерииВидеаЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип Абонамент Карта на уеб страницата Контакти Политика при поправяне Етичен кодекс Бранд Медия България ЕООД Кариера при нас Условия за прилагане
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР