ЛУКойл ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си

...
ЛУКойл ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си
Коментари Харесай

"ЛУКойл" призна, че готви продажба на бургаската рафинерия

" ЛУКойл " ще преразгледа тактиката си във връзка с активите си в България. Това оповестиха от компанията през днешния ден.
 
" Предвид  същественото изменение на изискванията за реализиране на активността на предприятията от Групата " ЛУКОЙЛ " на територията на България, Компанията стартира работа по преразглеждане на тактиката си във връзка с този актив. С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса ", се споделя в особено известие.
 
" Групата " ЛУКОЙЛ " интензивно влага в развиването на активите си в България към този момент повече от 20 години. В частност, вложенията в нефтопреработвателния цех в Бургас, надхвърлящи 3,4 милиарда щатски $, трансфораха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е основана съвременна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки  дейността си в България, Групата обичайно поддържа високи международни стандарти на корпоративна и обществена отговорност ", се показва още в известието.
 
" Преразглеждането на тактиката е разследване от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения по отношение на рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото контролиране на огромния бизнес, нито с увеличението на приходната част на бюджета на страната. Изкуствено раздухваната политическа стихия към предприятието на огромна интернационална комерсиална конструкция, по отношение на която няма наложени наказания на Европейския съюз и Съединени американски щати, и която извършва всички свои отговорности пред страната и служащите си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на капиталовия климат в България, непреклонно разрушава имиджа на Републиката в очите на международния бизнес, отрицателно въздейства върху приходите в държавния бюджет ", показват от компанията.
 
​ЛУКОЙЛ ще осведоми държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици " ЛУКОЙЛ " за по-нататъшните дейности на компанията във връзка с активите й в България. Съобщението на компанията за премисляно делене с активите си в България идва ден откакто министър председателят Николай Денков увери еврокомисаря по финансите Марейд Макгинес, че няма никакви учредения да се счита, че " ЛУКойл Нефтохим " нарушава петролните наказания против Русия.
 
" Всички инспекции на държавното управление демонстрират, че " Лукойл Нефтохим " не е нарушил нито един европейски правилник, нито един български закон и нито една митническа инспекция. Без да има ясни доказателства, не бих желал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинявания. Ако се откри диря за нарушавания, ще бъдем ясни и транспарантни и ще го представим пред вас ", разяснява министър-председателят.
 
Първи за продажба на бургаската рафинерия заприказва финансовият министър Асен Василев. В изявление пред " Файненшъл Таймс " през октомври той разгласи, че натискът на българското държавно управление върху съветските енергийни активи в България е предиздвикал " Лукойл Нефтохим " да стартира развой на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. " Вероятно има икономическа изгода от промяната на собствеността и има индикации за интерес ", сподели Василев.
 
Тогава главният акционер в " Лукойл Нефтохим " - швейцарската " Литаско " (Litasco SA), разгласи, че не е получавала никакви предложения за продажба на бургарската рафинерия, че не е в договаряния по този въпрос, нито е назначавала обществена или частна организация да търси евентуални купувачи или да води договаряния за продажба от нейно име. Припомняме, че в Народното събрание следва гласоподаване на поредна корекция за закона за дерогацията за вноса на съветски нефт, съгласно която от 1 март до 15 март 2024 година ще бъде неразрешен вносът и преработката на съветски нефт в страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР