Лукойл със сигурност печели от дерогацията за България, коментира бившият

...
Лукойл със сигурност печели от дерогацията за България, коментира бившият
Коментари Харесай

Горанов: Някой ревностно пази Лукойл по-бързо да премине към преработка на неруски петрол

Лукойл " сигурно печели от дерогацията за България, разяснява някогашният финансов министър Владислав Горанов.

" В резултат на глобите против Русия цената на петрола " Брент " е доста по-висока от тази на " Урал ". Цените на горивата в България обаче не са по-ниски от тези в Европейски Съюз, дори в случай че махнем Данък добавена стойност и акцизите, даже е по-висока ", уточни пред Българска национална телевизия той.

Някой ревниво пази " Лукойл " от това да премине по-бързо към преправка на неруски петролни артикули, счита Горанов.

" Европейският пазар е отворен и не виждам за какво толкоз би трябвало да се пази тази дерогация. Данните, които излизат в последно време, ни карат да търсим други причини за поддръжка на изключението, което сигурно облагодетелства " Лукойл ".

Попитан за какво " Лукойл " не си е плащал налозите, до момента в който самият той е бил финансов министър, Горанов отговори:

" Задавал съм същия въпрос като министър към приходната администрация. Оказва се, че през 2008 година " Лукойл " признава една голяма загуба от няколкостотин милиона. В резултат на това нашето законодателство разрешава пет години поред, без значение от резултата, да се приспада регистрираната през избрания интервал загуба. Пет години по-късно, през 2013 година, " Лукойл " още веднъж регистрира голяма загуба и тя още веднъж е приета от българската страна и през идващите пет години тази голяма загуба още веднъж е приспадната от резултата ".

Ако гледаме макрорамката, българинът като цяло забогатява, само че в случай че гледаме инфлацията, българите с по-ниски приходи обедняват. Можем да приказваме за диспропорции и неравенства, само че след присъединението ни към Европейски Съюз вървим в позитивна посока. Ниската база, от която тръгваме, постоянно ще ни оставя с неприятното възприятие, че сме по-зле от нашите европейски съседи ", сподели Горанов.

Определи като неприятно нарушаването на консервативната политика България да не тегли задължения, тъй като е дребна и слаба стопанска система.

" Максимален размер на недостига 3% за теб да е нещо обикновено, е неприятна тактика и мисля, че рецензиите на доста икономисти и партийни водачи са правилни в тази посока, само че за жалост не виждаме никакво придвижване наопаки ".

По думите му тригодишната бюджетна прогноза на Асен Василев планува дефицити и над 3% след 2024 година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР