Лукът може да поскъпне сериозно на световните пазари, след като

...
Лукът може да поскъпне сериозно на световните пазари, след като
Коментари Харесай

Лукът може да поскъпне сериозно

Лукът може да нарастне съществено на международните пазари, откакто Индия разгласи, че постанова 40 % експортна такса върху зеленчука поради повишението на цената на вътрешния пазар, съобщи Си Ен Би Си.

Новият налог беше разгласен в събота за обезпечаване на наличност на вътрешния пазар и изстудяване на инфлацията. Той влиза в действие неотложно и към този момент ще бъде в действие до 31 декември, съгласно министерството на финансите.

Цените на дребно на лука в Индия са се повишили с към 20 на 100 на годишна база, достигайки приблизително към 30,72 индийски рупии (37 цента) за кг на 19 август, спрямо 20,44 рупии през същия интервал на предходната година, сочат данни на индийското министерство по въпросите на потребителите.

" Големите превалявания през юли в основни индустриални райони на щатите Махаращра и Карнатака навредиха на реколтата от лук ", сподели Пушан Шарма, шеф проучвания в " КРИСИЛ маркет интелидженс енд аналитикс " (CRISIL Market Intelligence and Analytics). Според индийската метеорологична работа няколко района в Индия са били тежко наранени от превалявания през юли.

Междувременно данните за инфлацията в Индия за юли доближиха 15-месечен връх от 7,44 на 100 спрямо година по-рано, което значително се дължи на скока на храните. През април цените на лука са спаднали с 32,2 на 100 на годишна база заради свръхпредлагането вследствие на ранното узряване на реколтата, съгласно отчет на " Минтек " (Mintec), оповестен през април.

Но южноазиатската нация продължава да се бори с високите цени на зеленчуците, плодовете и зърнените храни. Преди това цените на доматите в Индия скочиха с повече от 300 % заради неприятното време. През юли държавното управление на Индия също забрани износа на бял ориз без басмати в опит да обезпечи задоволителни вътрешни доставки.

" Правителството би желало да овладее цените и да обезпечи задоволителна наличност на вътрешния пазар. Късното начало на мусоните също повлия на настоящата годишна продукция от лук ", разяснява Самаренду Моханти, азиатски районен шеф на селскостопанската компания " Интернешънъл патейто център " (International Potato Center).

Той добави, че Бангладеш, Малайзия, Шри Ланка и елементи от Близкия изток внасят лук от Индия и новата такса ще увеличи цените за тези страни.

Индия е най-големият експортьор на лук в света и способства за над 12 на 100 от международната търговия с този зарзават, демонстрират данните на КРИСИЛ.

Според Шарма обаче покачването на цените ще бъде кратковременно - до октомври, когато се чака повече лук да излезе на пазара, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лукът е съществена храна в Индия и се употребява в доста обичайни южноазиатски ястия. Наред с доматите и картофите, трите зеленчука са съществена част от потребителската кошница на страната. През 2019 година Индия забрани износа на лук след понижена годишна продукция заради несъразмерни превалявания.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР