Лудогорец продължава със серията интервюта по време на принудителната пауза

...
Лудогорец продължава със серията интервюта по време на принудителната пауза
Коментари Харесай

Здравко Здравков от Китай: Нямам съмнения, че Лудогорец ще е шампион

Лудогорец продължава със серията изявленията по време на насилствената пауза в шампионатите поради пандемията. Сега пристигна ред на някогашния треньор на вратарите в клуба Здравко Здравков-Фози. От няколко месеца той работи в китайския Гуиджоу Хънгфънг. Здравков разкри забавни детайлности за това по какъв начин Китай се оправи с ковид и какво е ситуацията в най-многолюдната страна в света все още.

- Къде ви намираме сега?
- На лагер сме с Гуиджоу на едно място в провинцията, откъдето е тимът. Намира се на час и половина от основния град Гуиян. Това е един планински регион на южен Китай.

- Как минава един ваш ден в Китай?
- С моя тим в този момент към този момент организираме всекидневни тренировки и чакаме началото на шампионата. Иначе откакто се върнахме от Европа на 10 март, останахме 12 дни под карантина. Това бе наложително.

- Къде ви завари пикът на епидемията в Китай?
- Тогава бяхме на подготовка в Тайланд. Нямаше по какъв начин да се върнем и управлението взе решение да отидем в Европа и по-точно в Босна и Херцеговина. Тази страна бе определена, тъй като на китайските жители не им трябват визи. Имаше проект да останем месец, месец и половина в Босна и Херцеговина. Но след първите случаи на ковид в Италия, стана ясно, че не можем да седим в Европа. Върнахме се в Китай.

- Ситуацията с разпространяването на ковид в Китай наподобява овладяна?
- Така е. Ситуацията се усъвършенства с всеки минал ден. Няма нови случаи измежду локалните хора, а единствено измежду такива, които идват от други страни. Затова от няколко дни Китай е затворен за чужденци. Доколкото знам, сега единствено две летища одобряват полети от други страни - Пекин и Гуанджоу. В разгара на епидемията се спазваше доста прецизно карантина. В началото пристигналите от избрани страни, а след това всички, пристигнали от чужбина, наложително оставаха 14 дни под карантина. Настаняваха ги в хотели до летищата.

- Има ли сега региони в Китай, където карантината да важи?
- Не. Вдигната е на всички места.

- Кога ще стартира локалното футболно състезание?
- Беше пред започване, само че преди десетина дни двама футболисти дадоха позитивна проба и стартът на шампионата още веднъж бе отсрочен. Единият от тези футболисти е белгиецът Мауран Фелайни, който игра в Манчестър Юнайтед и други огромни европейски тимове.

- Как локалните управляващи съумяха да се оправят с ковид?
- С дисциплинираност. Китайският народ е теоретичен на ред и дисциплинираност. В Европа е по-друго. В демократичните страни има независимост, има разнообразни отзиви. Може би това пречи на Европа да ограничи болестта бързо. В Китай е друго. Тук хората бяха безпределно прецизни във връзка с напредването по улиците, носенето на маски, носенето на ръкавици. Някои даже използваха специфични протектори. Хората схванаха, че е значима тяхната сигурност и тази на хората към тях. В момента ограниченията на страната за справяне с ковид не престават. Навсякъде се мери температурата. Местните употребяват специфични приложения на телефоните си, които демонстрират здравния статус. Така влизат в заведенията за хранене да вземем за пример. А в заведенията за хранене има към момента ограничаващи ограничения като отдалеченост и други. По време на тази пандемия желая да изкажа специфична признателност на всички медицински чиновници за напъните и куража да рискуват живота си, само че да са разполагаем на всички нуждаещи се. Дължим им реверанс за напъните.

- Всички дават за образец китайската дисциплинираност? Тя ли е в основата да бъде овладяна пандемията в Китай?
- Това е едно от главните неща. Самодисциплината и съблюдаване на ограниченията, наложени от държавното управление. Запознат съм и със обстановката в България. Все още има хора, които подценяват заболяването. Не би трябвало да го вършат, тъй като са виновни, както за своето, по този начин и за здравето на близките.

- Как китайците гледат на развиването на пандемията в Европа и Съединени американски щати сега?
- Доколкото знам, всеки, който е поискал помощ от Китай, я е получил. Знам за Сърбия и други страни. В Италия Китай е изпратил екипи и материали. Китайците са съпричастни с италианците и другите страдащи нации сега. Защото са го претърпели този смут. Местните са учудени единствено от един факт - Европа имаше време за по-бърза реакция, гледайки каква бе обстановката в Китай, само че не го направи.

- Появи се информация, че в Китай е намерено лекарство против КОВИД-19?
- Доколкото знам, има някакъв японски препарат, който въздейства добре върху лекуването. Но няма 100-процентова гаранция.

- Следите ли какво се случва с Лудогорец?
- Разбира се, че проследявам. Много съм привързан, когато става въпрос за Лудогорец. Радостен съм, че тимът се показа почтено при следващото си присъединяване в европейските клубни шампионати. Нямам никакви подозрения, че Лудогорец ще бъде и този сезон първенец. Успех на всички.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР