Лозари изкореняват насажденията си и са пред фалит, а държавата

...
Лозари изкореняват насажденията си и са пред фалит, а държавата
Коментари Харесай

Лозари заплашват да изкореняват насажденията си, но не се замислят за ефективността на бизнеса си

Лозари изкореняват насажденията си и са пред банкрут, а страната съгласно тях нехае и ги оставя без съответна помощ за бранша. Миналата година тук-там гроздето даже е останало необрано и гние в лозовите масиви, тъй като е нямало кой да купи.
 
" Стопанисваме към 1600 декара винени лозя. От 2017 година досега сме изкоренили над 2000 декара лозя, част от които сме подменили с нови насаждения. През невижданата рецесия, пред която сме сложени, имаше безхаберие и никаква помощ от страната ", изясни Милка Велкова пред NOVA.
 
Тя твърди, че преди влизането на България в Европейския съюз развъждането на винени лозя било един от най-печелившите растениевъдни браншове (един от митовете, които драговолно се одобряват от тях). " Нашите служители договориха смешна дотация от 13,5 евро за нас. Румънците са със 130 евро дотация ", изясни тя, без да даде каквито и да било доказателства за думите си.
 
Тези фантасмагории (за 10 пти по-високата дотация в Румъния) са по-скоро част от антиевропесата реторика, която се зарежда от цели тролски " заводи " и безпроблемно се възприема от българските селскостопански производители. Интересно е по какъв начин лозарите от Чили, Аржентина и други страни съумяват да реализират цени и качество, което постоянно е на светлинни години пред създадената тук свръхскъпа продукция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР