Ловци подготвят протести заради крайните мерки, наложени им заради африканската

...
Ловци подготвят протести заради крайните мерки, наложени им заради африканската
Коментари Харесай

Ловци планират протести заради мерките срещу африканската чума по свинете

Ловци приготвят митинги поради крайните ограничения, наложени им поради африканската чума  по свинете. Те са внесли в Министерството на земеделието и в Министерския съвет писмо с искане за преразглеждане на рестриктивните мерки, които засягат над 15% от дружинките в страната, заяви bTV.
По думите на ловците би трябвало да се спре със възбраните за ловуване в регионите, където е открито огнище на чума. В момента възбраната е в 200 кв. км зона към всяко огнище, което лишава към 250 дружинки от лов.
Според тях казусът е, че се основават така наречен „ тихи зони ”, в които се събират прасетата от прилежащите региони. Евентуално те се заразяват и по-късно в търсене на храна изминават огромно разстояние, в което заразяват и останалите свине.
Според ловците, в случай че ловът бъде позволен, ще има доста по-сериозен отстрел и прасетата ще намалеят като бройка. Ако не бъдат чути, ловците са подготвени след 1 октомври да разгласят национални митинги със затваряне на пътни артерии.
Междувременно стана ясно за случай, в който са избити прасета отвън 20-километровата санитарна зона.
В мездренското село Брусен хората се съмняват дали в действителност е трябвало да избиват прасетата си, както им е било подредено.
Официално информация за това, че те не попадат в зоната за кръвопролитие на животни няма, само че от регионалната администрация обясниха, че селото е отвън 20- километровата зоната към свинекомплекса в с. Чирен.
Епизодичната регионална комисия обаче е взела решение да се пристъпи към непринудено кръвопролитие на животни, защото рискът е огромен и има заплаха от разпространяване на болестта .
Хората описаха, че доста бързо са заклали животните. Кметът на селото Георги Николов изясни, че още първоначално е имало подозрения за това решение. Все отново са изпълнили заповедта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР