Ловци искат ограничения за гъбарите Откриването на новия ловен сезон

...
Ловци искат ограничения за гъбарите Откриването на новия ловен сезон
Коментари Харесай

Ловни експерти заседаваха в Шумен преди откриването на сезона

Ловци желаят ограничавания за гъбарите
Откриването на новия ловджийски сезон събра през днешния ден в Шумен специалисти от СИДП, РДГ-Шумен, горските и ловни стопанства, ОБДХ, както и ловните сдружения и дружинки от областите Търговище и Шумен. Експертът на дирекцията инж. Ахмед Еминов срещна сътрудниците си с наредбите на Закона за лова и правилника за използването му. Той подсети на присъстващите да попълнят деликатно всички документи и бележките за лов, както и да ревизират дали са заверени ловните билети.

Д-р Наташа Баева от ОБДХ показа, че не всички сдружения предават задоволително проби от отстреляни животни, а стратегиите за контрол на бяс, инфлуенца по птиците и АЧС към момента са в действие. Тя напомни по какъв начин се вземат проби от открити мъртви животни, както и от отстреляни, които са с атипично държание. Баева изясни, че през есента ще бъдат направени обходи по продължение на реките на територията на РДГ-Шумен, като ще се търсят мъртви птици, с цел да се види дали на територията на двете области има случаи на инфлуенца.

Началникът на отдел „ Ловно стопанство “ в СИДП инж. Мирослав Горчев за следващ път подчертава върху опазването на горите и напомни на хората от сдруженията да заострят вниманието на ловците при палене на огън, тъй като една искра може да разпали голям пожар, изключително в този момент, когато се чака нов интервал на засушаване и рискови температури.

От своя страна ловците от дружинките желаеха през брачния интервал на благородния елен да бъде стеснен достъпа на събирачи на гъби в гората, с цел да се обезпечи успокоение на животните. От сдруженията предложиха да се вършат и повече инспекции за алкохол, с цел да няма произшествия в гората.

В края на срещата всички си пожелаха сполучлив ловджийски сезон и се схванаха през идващите седмици да провеждат Съвет по лова, с цел да прегледат най-належащите задания пред специалистите в обсега на РДГ-Шумен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР