Ловеч. В защита на най-добрия интерес на децата в Ловешкия

...
Ловеч. В защита на най-добрия интерес на децата в Ловешкия
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева: С институциите в Ловеч се обединихме за изграждането на първата „синя стая“ в града

Ловеч. В отбрана на най-хубавия интерес на децата в Ловешкия район няколко институции сплотиха старания – Община Ловеч даде безплатно помещение за създаване на „ синя стая “, Министерството на правораздаването построи и оборудва специфичното помещение, а Окръжен съд – Ловеч ще обезпечава координацията за използването му от всички институции, които работят с деца. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева при откриването през днешния ден на първата „ синя стая “ в Ловеч, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването . Тя добави, че това едно от 12-те пространства в страната за щадящо чуване на деца в спор със закона, които са построени от Министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие по план „ Укрепване на правния и институционалния потенциал на правосъдната система в областта на правораздаването за деца ” по Тематичен фонд „ Сигурност ”. „ Приносът на швейцарското държавно управление е освен във връзка с реформирането на материалната база в тази сфера, само че и във връзка с осъщественото образование за работа с деца на над 100 магистрати, обществени служащи и полицейски чиновници от другите правосъдни региони “, акцентира Цачева.
По думите й законодателната политика на България постоянно е приемала фамилията като естествената среда за израстването и благосъстоянието на всичките му членове и изключително на децата. Във връзка с поредната политика на държавното управление за разширение обсега на отбрана правата на децата, министърът напомни, че в края на 2017 година влезе в действие нов текст в Наказателно-процесуален кодекс (чл. 140, алинея 5), според който разпитът на малолетни и малолетни очевидци може да се прави при взимане на ограничения за отбягване на контакт с обвинения, в особено оборудвани пространства или посредством видеоконференция, която в досъдебното произвеждане се организира в наличието на арбитър. За да има нужния резултат от използването на тази норма, е нужна подобаваща материална база и специфична техника и съоръжение, сподели Цачева и добави, че когато приказваме за разпити на малолетни и малолетни жертви или очевидци на закононарушения, всеки магистрат, полицейски чиновник и обществен служащ знае какъв брой стресираща за детето може да бъде институционалната среда, като стаята в съда или в полицейското ръководство. „ Вярвам, че отварянето на вратите на „ синята стая “ в Ловеч ще докара до по-добра ефикасност в производствата, свързани с деца, и ще бъдат избегнати вероятните неприятните страсти от до момента им с правораздаването “, безапелационен бе министърът на правораздаването.
Председателят на Окръжен съд – Ловеч Милена Вълчева заяви, че за 2017 година в Окръжен съд-Ловеч са прегледани 62 наказателни и цивилен каузи с присъединяване на деца. А в Районен съд-Ловеч – 102. За 2018 година делата пред Окръжния съд – Ловеч делата са били 22, а пред Районния – 112. Тя посочи, „ синята стая “ ще се употребява освен от съда и прокуратурата, само че и от полицията, обществените служби и други институции, работещи с деца. Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова добави, че грижата за децата е от първостепенно значение за всички и че единствено с партньорство ще се реализиран положителни резултати. На събитието участваха още регионалният шеф на Ловеч Ваня Събчева, ръководителят на Районен съд-Ловеч Мария Шолекова, представители на прокуратурата, полицията и обществените служби. След откриването министър Цачева организира работна среща със съдии от окръжния съд и от районните съдилища на правосъден регион Ловеч, на която бяха разисквани мнения на магистратите по законопроекти готвени в Министерството на правораздаването.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР