Лоу е в гореща вода, след като инсталацията на уреда е причинила щети за 8 000 $: „Това никога не трябва да се случва“

...
Да извършвате сами работа по поддръжка или инсталиране на дома
Коментари Харесай

Да извършвате сами работа по поддръжка или инсталиране на дома може да бъде изключително удовлетворяващо и да спестите много пари. Но когато проектът е малко сложен, вероятно е най-добре да го оставите на професионалист.

И все пак какво се случва, когато предполагаемият експерт направи грешка, която ви оставя с огромна сметка за ремонт на вашия имот?

Това се случи с един жител на Обърн, Джорджия, на име Глен Фрейзър, който поръча нова пералня от Lowe's и я инсталира професионално. За съжаление, това беше направено неправилно и Фрейзър скоро установи, че къщата му се наводнява.

„Водата се лееше от осветителните тела, от шевовете, от ламарините“, каза той пред WSB-TV.

“ p>

Само няколко минути след като монтажниците напуснаха имота, проблемът започна, тъй като счупена част в пералнята доведе до теча.

Фрейзър е похарчил 8 000 долара за възстановяване на водата досега и щетите, нанесени от наводнението на имота му, вероятно ще доведат до увеличаване на сметката му за ремонт.

Може би по-разочароващо обаче е, че интересът към отстраняване на проблема изглежда минимален от страна на Lowe's. Отне две седмици на Фрейзър да получи отговор от търговеца, но това се случи едва след като той се свърза с Consumer Action Center.

Фрейзър беше насочен към Elliott.org, за да намери имейл адрес за компанията ръководители. Когато най-накрая се свърза с някой от Lowe's, те казаха: "Това никога не трябва да се случва."

Говорейки с WSB-TV, потребителският съветник на Канал 2 Кларк Хауърд каза, че получаването на помощ от големи компании като Lowe's или Проблемите с инсталирането на Home Depot са „на практика невъзможни“ за потребителите.

„Те поставят имената си върху тези програми, но не ги архивират“, добави той.

Не трябва да се изисква имейл до изпълнителен директор за разрешаване на проблем, който е създаден от самата компания. Надяваме се, че Lowe's взема под внимание неприятностите, които е имал Фрейзър, и улеснява клиентите да се свързват за подобни проблеми в бъдеще.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за лесни съвети за спестяване на повече, хвърлете по-малко и помогнете на себе си като същевременно помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР