Лошите новини за начина, по който се проведоха изборите, продължават

...
Лошите новини за начина, по който се проведоха изборите, продължават
Коментари Харесай

Ще се касира ли вотът? Във всяка четвърта секция гласовете не излизат

Лошите вести за метода, по който се организираха изборите, не престават да се сипят. Фрапиращо доста разминавания са били открити при сравняването на протоколите на секционните изборни комисии и данните, записани в паметта на машините. Ако същото се повтори и на локалните избори наесен, може да се стигне до съществени изкривявания на вота. За това сигнализираха от гражданско съдружие “Демокрация и правда ”, което е взело участие в наблюдението на изборите и е направило следваща инспекция на резултатите от вота, съобщи „ Сега “.

По отношение на броя подадени гласове за обособените претенденти са били открити 4375 разлики сред записаното в протоколите и в машините, заяви Анастас Гьоков от сдружението. При преференциите пък анализът е разкрил 24 500 цифри, които се разминават сред записаното в протокола и регистрираното от самата машина. Общо разлики в гласовете са били открити в към 2300 секции, а това е една четвърт от всички секции с машинно гласоподаване.

Гьоков даде образец със столична изборна секция. В протокола й са регистрирани 11 хартиени и 0 машинни гласа за ПП-ДБ. По-нататък в документа обаче са записани 11 хартиени преференции и 11 преференции от машинно гласоподаване за същата коалиция, което не може да бъде правилно. Протоколът обаче е признат от районната изборна комисия на 24-ти изборен регион и се води като формален документ за тези избори. „ Това е безспорен абсурд “, акцентира Гьоков.

В една врачанска секция са записани 34 хартиени и 5 машинни бюлетини, до момента в който единствено данните за Българска социалистическа партия от машинния избор са 34 гласа. Интересното тук, описа Гьоков, е, че в началото данните са били записани вярно в протокола, след което са поправени, а преференциите за обособените претенденти са задраскани. Това значи, че кандидатите за Народното събрание са били ощетени, а гласоподавателите са изгубили гласовете си.

„ Това са най-лошо извършените избори във връзка с достоверността “, заключи Гьоков. Според него би трябвало да се търси систематичната причина за случилото се, а това е качеството на членовете на изборните комисии, които Централната изборна комисия (ЦИК) би трябвало да пресява на база познанията им за изборния развой.

Спешно би трябвало да се промени Изборният кодекс, с цел да може гласовете, подадени с машините, да се броят и регистрират машинно, прикани Цветелина Пенева, която е освен член на сдружението, само че и актуалният ръководител на Обществения съвет към ЦИК. Тя сигнализира, че грешките не са единствено на равнището на секционните комисии, само че и на национално равнище – районните комисии са приемали неприятно попълнени протоколи и по този начин грешките са стигнали даже до ЦИК.

КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА

Членовете на сдружението обявиха, че някои от нарушаванията на вота изискват намесата на прокуратурата. Като образец показаха споменаваната към този момент варненска секция № 030601065, където са правени промени в машинните гласове – за ПП-ДБ са поправени от 41 на 4 гласа, за „ Левицата “ – от 2 гласа на 0, а за БСДД – от 1 на 0. Останалите гласове са били трансферирани в графата „ Не поддържам никого “. Според ръководителя на “Демокрация и правда ” Боримир Цанов държавното обвиняване би трябвало да открие произвеждане по текста от Наказателния кодекс против превръщане на резултат от избори.

Реклама

РИСКОВЕ ПРЕД МЕСТНИЯ ВОТ

От сдружението молиха казусът да се реши преди да стартира подготовката за локалните избори наесен. Те подсетиха, че постоянно, когато се избират кметове и общински съветници, разликите сред претендентите са минимални. Затова на парламентарни избори сегашните неточности може и да не оказват значително въздействие, само че на локално равнище ще имат доста по-голям резултат и могат мощно да изопачат вота.

БЕЗ НОВИ МАШИНИ

Според членовете на “Демокрация и правда ” закупуването на оптични скенери, посредством които да се броят бюлетините, би било безрезултатен разход, който няма да способства нищо за честността на вота. Идеята за такива скенери пристигна от Движение за права и свободи, само че в предния парламент ГЕРБ-СДС също изрази подготвеност да я одобри. От сдружението обаче показаха, че това няма да възпре, да вземем за пример, подаването на недействителни бюлетини, които на настоящия избор още веднъж се трансфораха в проблем поради връщането на хартията като способ на гласоподаване.

БЕЗ ОСНОВАНИЯ ЗА КАСИРАНЕ

Отклоненията в отчитането на изборния развой не биха могли да разместят даже един мандат. Това твърди членът на ЦИК и социолог Цветозар Томов в изявление пред Българска национална телевизия. Той обаче призна, че нарушаванията са съществени, дотолкоз доколкото се губят гласове. Според него ново преброяване на гласовете е „ много последна мярка “, която не можеше да се реализира в периода, в който ЦИК е трябвало да разгласи резултатите от вота.

По информация на Томов, протоколите, които са били поправени на този избор, са 2757 броя. На избори в предишното, когато се е гласувало единствено с хартия, те са били към 1000-1200, т.е., растежът е съвсем троент.

Причината за неточностите при събирането на машинните и хартиените гласове са неточности в секционните протоколи, които ЦИК няма право да в профил, уточни Томов. Той разясни, че секционният протокол е единственият годен документ, по който могат да се дефинират резултатите, само че ЦИК не може да го поправя.

Лошото образование на секционните комисии, честата промяна на членовете им, неналичието на учебен ценз – това са някои от проблемите в изборния развой, счита Томов. Според него би трябвало да се създадат профилирани секции за машинно и хартиено гласоподаване. Така ще намалеят внезапно грешките, твърди той, защото на секционните комисии няма да им се постанова да се оправят с сегашния комплициран протокол, който съчетава двата типа гласоподаване. Според него няма проблем да се понижи изборният ден с няколко часа, с цел да не бъдат толкоз натоварени изборните комисии.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР