Лошите кредити намаляха до 7,4 милиарда леваПечалбата на банките надвишава

...
Лошите кредити намаляха до 7,4 милиарда леваПечалбата на банките надвишава
Коментари Харесай

Банковата ни система е готова за проверката на ЕЦБ

Лошите заеми понижиха до 7,4 милиарда лв.

Печалбата на банките надвишава 1,2 милиарда лв.


Българската национална банка оповести неотдавна данните за банковата система към края на септември. Това е мотивът да прегледам положението на този значим за стопанската система бранш, където в последно време се следят голям брой промени.

Подготовка за банковия съюз


Европейската централна банка разгласява информация по отношение на присъединението на България към Единния контролен механизъм, детайл от Банковия съюз. Това условие беше сложено от самата банка като изискване за приемането във Валутно-курсовия механизъм II. Тя ще извърши обзор на качеството на активите и стрес тест на шест банки, а точно – “УниКредит Булбанк ”, “Банка ДСК ”, “Обединена българска банка ”, Fibank (Първа капиталова банка), “Централна кооперативна банка ” и “Инвестбанк ”. Докато първите четири банки са най-големите съгласно размера на активите си в страната, последните две са определени поради обстоятелството, че те са с локални притежатели. Процедурата би трябвало да стартира до края на ноември 2018 година Състоянието на посочените банки ще бъде оценено към 31 декември 2018 година, а резултатите да бъдат оповестени през юли 2019 година

За да се осъществят тези инспекции обаче, е належащо преди този момент да бъде призната нормативната уредба, която ги регламентира и разрешава на институция, която не е част от българската страна, да ги извърши. Българската национална банка ще бъде задължена да одобри всяка изискана от ЕЦБ мярка във връзка с кредитните институции. По този метод ЕЦБ ще има пълномощия върху тези банки, само че отговорността ще носи Българска народна банка. Тази асиметрия би могла да сътвори опасности някои ограничения да не подхождат на нормалната процедура и да породят несъразмерни разноски както за съответната банка, по този начин и за системата като цяло.

Придобиванията на пазара не престават


По-рано през годината беше оповестено придобиването на “Сосиете Женерал Експресбанк ” АД от “Банка ДСК ” ЕАД. Управителният съвет на Българска народна банка даде авансово утвърждение за договорката. СЖЕ обаче ще продължи да съществува като дъщерно сдружение. Една допустима причина за това е запазването на лицензията на банката, която на по-късен стадий би могла да бъде употребена при съществуване на интерес. Политиката на надзорния орган през последните години беше ориентирана към ограничение навлизането на нови участници на този пазар. На процедура това беше допустимо да се случи само посредством придобиване на съществуващи кредитни институции, което прави лицензията скъп актив.

Наскоро стана ясно, че е контрактувано придобиването на Банка Пиреос България АД от Юробанк България АД за 75 млн. евро, което е под 40% от счетоводната стойност на личния капитал на сдружението. Тази цена зависи от голям брой фактори, измежду които релативно ниската възвръщаемост на активите и на личния капитал, високия дял на административните разноски и качеството на кредитния портфейл. Според данните към края на септември тази договорка ще сътвори третата по величина банка в страната, като активите? биха били 11,3 милиарда лева, до момента в който тези на ОББ са 10,9 милиарда лева Освен това банката би се наредила на второ място на пазара на заеми за нефинансови предприятия с 4,3 милиарда лева, като изпревари по този индикатор ПИБ с към 35 млн. лева Банката би заела второ място и при привлечените депозити от нефинансови предприятия, където водач остава УниКредит.

Кредити и депозити


Банковата система остава ликвидна и добре капитализирана. Активите на кредитните институции доближават 103,2 милиарда лева, като нарастват с съвсем 8,1 милиарда лева (8,5%) по отношение на края на септември 2017 година Основен принос за това имат отпуснатите заеми и задатъци, които доближават 87,4 милиарда лева и се усилват с 6,1 милиарда лева, като осъществят ритъм на напредък от 7,5% По този метод те изпреварват номиналния напредък на брутния вътрешен артикул за деветмесечието (6,2%).

Пасивите на банковата система също се усилват динамично. Те доближават 90,7 милиарда лева, като повишаването им е с съвсем 7,9 милиарда лева (9,5%) на годишна база. За това развиване способстват привлечените депозити, които доближават почти 88,6 милиарда лева и се покачват с съвсем 7,2 милиарда лева по отношение на края на септември 2017 година Така, макар ниските лихви по депозитите, те остават най-предпочитаният инструмент и демонстрират високото доверие в банковия бранш в страната.

Най-динамичен е растежът на заемите за финансови предприятия, които нарастват с 38,3% (868 млн. лева.). Техният условен дял обаче към момента е под 4%. Кредитите за семействата се усилват с съвсем 2 милиарда лева, от които повишаването на жилищните е 1,3 милиарда лева, а на потребителските – 1,1 милиарда лева

По-значимо е изменението на заемите за други банки, които се усилват с 3,1 милиарда лева на годишна база и възлизат на съвсем 13,6 милиарда лева Основен принос за това развиване имат огромните банки с задгранични притежатели. Приходите от лихви при тези заеми са 54,1 млн. лева, т.е. междинната рентабилност на годишна база е 0,53%. И при трите най-големи банки обаче резултатите са под междинните. При УниКредит доходността на годишна база е 0,27%, при ДСК е 0,29%, а при ОББ – 0,16%.

Подобна е обстановката при получените депозити от други кредитни институции. Те възлизат на 5,3 милиарда лева, като изплатените лихви по тях са 39,6 млн. лева. т.е. междинна цена на финансиране на годишна база за банковата система – 0,99%. Отново, и при двете най-големи банки индикаторите са под междинните. При УниКредит цената е 3,44%, при ДСК е 1,66%. Тези обстоятелства евентуално имат непазарно пояснение поради ниската цена на финансиране за тези две банки от другите източници. За разлика от тях, да вземем за пример при ОББ тази цена е 0,16%. По този метод лихвените разноски по депозити от други кредитни институции при УниКредит съставляват 78,8% от общите лихвени разноски по депозити, до момента в който при ДСК те са 58% при 28,8% приблизително за банковата система.

Финансови резултати


Печалбата на банковата система надвишава 1,2 милиарда лева като се усилва с 348 млн. лева (39,9%) по отношение на съответния интервал на 2017 година макар настоящата обстановка на ниски лихвени проценти. Банките към този момент приспособиха своята политика към тази обстановка, само че са изправени пред ново предизвикателство – ускоряването на темпа на инфлация в страната. Той към този момент надвиши 3% на годишна база и евентуално ще продължи да се покачва. За да се предпазят от този риск, който способства за понижаването на възвръщаемостта от вложенията им в действително изражение, банките евентуално или ще покачат лихвените проценти, или ще лимитират промоционалните условия за началния интервал при по-дългосрочни заеми години.

През 2018 година приходите от лихви се намаляват по отношение на миналата година, само че банките компенсират това с ограничение на лихвените си разноски. Друг източник на повишената облага са осъществените доходи от такси и комисиони, които се усилват с 69 млн. лева Освен това кредитните институции съумяват да понижат каузи на административните си разноски по отношение на чистия действен приход до 40,6% при 41,4% през 2017 година макар повишаването им с 65,6 млн. лева В резултат от подобряването на качеството на кредитните портфейли доста се намаляват разноските за амортизация на активите с 201,4 млн. лева Също по този начин се покачват приходите от дивиденти, само че това е събитие с еднократен темперамент, което се отнася единствено до една банка. Трябва да се регистрира и фактът, че в данните са добавени и резултатите на едно в допълнение сдружение по отношение на 2017 година

При обособените банки водач по активи и чиста облага остава УниКредит надлежно с 19,2 милиарда лева и 334,7 млн. лева Същевременно тази банка е с най-нисък дял на административните разноски. ДСК осъществя най-високи доходи от лихви – 337,5 млн. лева, и най-висока доходност. Възвръщаемостта от активите? е 1,98%, а възвръщаемостта на личния капитал е 17,3% на годишна база. ОББ е с най-ниска цена на финансиране с депозити – 0,17%, до момента в който ПИБ е с най-висока възвръщаемост от заемите – 4,13% на годишна база, а също така тази банка поддържа най-голям дял на заемите за нефинансови предприятия – 56,1% от общия си портфейл.

Качество на портфейлите


Тенденцията за възстановяване качеството на портфейлите продължава. Общият размер на необслужваните заеми е 7,4 милиарда лева, което значи 8,5% от отпуснатите заеми и задатъци. За съпоставяне, към края на септември 2017 година тези индикатори са надлежно 9,3 милиарда лева и 11,4%. Най-голям принос за това положително развиване имат необслужваните заеми за нефинансовите предприятия, които се намаляват с над 1,4 милиарда лева, до момента в който тези за семействата понижават с 493 млн. лева Въпреки това дяловете на необслужваните заеми за нефинансовите предприятия и за семействата към момента са високи, като надлежно са 15,2% и 9,2%. Влошаване се записва при заемите за финансови предприятия, като необслужваните се усилват с 23,3 млн. лева на годишна база.

През третото тримесечие се следи подготовка за идните инспекции на качеството на портфейлите. Въпреки това разноските за амортизация на финансови активи са доста по-ниски, в сравнение с в края на септември 2017 година Тази подготовка може да способства за по-консервативна политика до края на годината. Тя ще се показва в закъснение на темпа на разпределяне на нови заеми и понижаване на размера на съществуващите, защото част от тях евентуално ще бъдат продадени, с цел да се намали делът на необслужваните заеми.

Като цяло банковата система наподобява в положение, което би трябвало да разреши сполучливото прекосяване на прегледа на активите и стрес тестванията от страна на ЕЦБ. Това зависи и от употребяваната методология, която към момента не конкретизирана. Тя би могла значително да повлияе върху резултатите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР