Лоша координация, фрапантни пропуски на тактическо ниво, проблеми с кодираната

...
Лоша координация, фрапантни пропуски на тактическо ниво, проблеми с кодираната
Коментари Харесай

Военнен експерт за координацията, грешките и пропуските на руската армия в Украйна

Лоша съгласуваност, фрапантни пропуски на тактическо равнище, проблеми с кодираната връзка: месец след началото на войната в Украйна Русия по никакъв метод не е постигнала военните си цели, споделя военният специалист Франц-Щефан Гади пред АРД.

- Г-н Гади, какво реализира Русия за четирите седмици, откогато нахлу в Украйна?

- Абсолютно ясно е, че съветските елементи по никакъв метод не са постигнали военните цели, сложени при започване на войната. Идеята за събаряне на държавното управление на Володимир Зеленски и за бърза промяна на режима беше нереалистична във боен проект. Русия нападна по прекалено много оси, войските бяха прекомерно разпилени. В първите дни беше доста мъчно да се разбере цялата идея за деяние, защото влизаше в несъгласие с съветската военна теория.

Руските войски явно не са очаквали, че ще им се наложи да водят толкоз интензивна война против украинците. По-скоро са разчитали на сюжет като в Австрия през 1938 година - бърза окупация, подкрепена от огромна част от популацията. Вместо това в този момент им се постанова да водят яростни боеве.

- Дали заради това съветското ръководоство е трансформирало военните си цели?

- В момента съветските елементи се прегрупират отначало. Отделните армейски групи обаче са зле координирани и явно имат компликации с кодираната връзка. Вероятно е Русия да се опита с една нова атака да завладее колкото може повече територии, с цел да употребява това в договарянията.

- Не е ли необичайно, че съветските елементи не са очаквали такива компликации и такава опозиция?

- Франц-Щефан Гади: Ако съветската страна го беше очаквала, щеше авансово да интегрира разнообразни оръжейни системи и платформи, с цел да може да реализира оптимален триумф против врага и да отбрани личните си войски. Руският метод припомня на рискованата тактичност на американската войска пред Багдад през 2003 година, когато тя навлезе неприкрито и без поддръжка надълбоко във вражеската територия, тъй като моралът на противниковата войска към този момент беше разрушен и режимът нямаше поддръжка от страна на локалното население. На тактическо равнище в съветската войска се открояват поразителни пропуски. Ние, военните анализатори, надценихме отраженията на съветските армейски промени след войната в Грузия през 2008 година.

Можеше да се допусна, че рано или късно съветските елементи ще се сблъскат с логистични проблеми - за разлика от натовските войски тактическите батальони имат потребност от повече логистика, тъй като са с по-голяма огнева мощност и по тази причина се нуждаят от повече боеприпаси. Най-вече обаче съветските войски не са настроени за офанзивна война с надълбоко нахлуване в територията на врага - те са настроени за защитно-офанзивна война на съветска земя, при която биха могли да разчитат на съветската железопътна мрежа.

- Колко значима за хода на войната е съпротивата в Мариупол?

- В идващите дни ще е значимо какъв брой бързо ще падне Мариупол и какво ще се случи в Донбас. Това е най-големият действен проблем на украинците, защото могат да бъдат обкръжени. Руската войска подхваща офанзиви южно от Харков и северно от Мариупол, само че ние не знаем какъв брой украински елементи се намират там. Знаем доста по-малко за украинските войски, в сравнение с за съветските. Затова е доста мъчно да се предвижда какъв брой още ще продължи войната.

Ако украинските елементи в региона бъдат отрязани и Мариупол падне, това ще даде опция съветски войски да бъдат изпратени на други фронтове - да вземем за пример към Николаев или Одеса, както и да бъде засилен обсадният пръстен към Киев. Мога да си показва, че рано или късно градът ще бъде обграден, само че не мога да си показва, че руснаците ще са в положение да го завладяват къща по къща - за задачата има потребност от прекалено много бойци. Вместо това евентуално ще се заложи повече на артилерията и на обстрела на града, с цел да може по този начин държавното управление на Зеленски да бъде подтикнато към политически отстъпки.

- Колко дълго може да издържи украинската войска?

- Това е казусът: ние не знаем в какво положение са украинските войски. Знаем, че украинската противовъздушна защита към момента е невредима, знаем, че огромен брой от частите са в бойна подготвеност, че има оперативни запаси. Но нямаме никаква информация за мунициите, не знаем дали от Запад фактически ще дойдат желаните мащаби, а и не знаем до каква степен украинците ще съумеят да се приспособяват към новите тактически дадености. Знаем да вземем за пример прекомерно малко за боеспособността на украинските военновъздушни сили. Не мисля, че в близко бъдеще съветските или украинските войски ще колабират. Но оттова не следва, че украинците ще завоюват. От днешна позиция обстановката е патова.

- А смятате ли, че е допустимо решение да бъде открито посредством договаряния?

- Рано или късно ще би трябвало да има такова решение, за което и двете страни ще би трябвало да създадат взаимни отстъпки. Като и за двете страни ще е значимо да показват нещата по този начин, сякаш са спечелили. Съмнявам се обаче, че това ще докара до дълготраен мир. В близко бъдеще може да избухне и идващ спор.

Източник: " Дойче веле "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР