Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинала 49 души,

Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинала 49 души, ...

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч.

Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинала 49 души, преобладава на първите страници на печатните издания в целия свят, пише британският The Guardian и прави обобщен обзор на редица англоезични
издания.

Нова Зеландия: медиите в страната определят петък, когато се стреля в двете джамии в Крайстчърч като „ един от най-черните дни“ в историята на страната.
The Press, водещият в самия град Крайстчърч вестник и сред най-тиражираните печатни издания в островната държава, излиза с потресаваща първа страница, на която са показани оцелелите. Заглавието е „Краят на невинността“, до който тези нападения са довели това спокойно и мирно общество. „Думите не могат да опишат случилото се“. Така тази тема се превръща в обща за вътрешните печатни издания. Политическият коментатор Брайс Едуърдс пише за друг водещ новозеландски вестник - The New Zealand Herald: „Много от хората, които са пряко пострадали от тази стрелба, може би са имигранти в Нова Зеландия. Може би те са бежанци. Те са избрали Нова Зеландия за свой дом и тя е техен дом.“ Съботно-неделното издание на the Dominion Post, вторият по-големина вестник в страната, който излиза в Уелингтън, е със сходна като на първи две издания челна страница. Към тях се присъединява и гласът на The Nelson Mail, малко издание, което излиза в град Нелсън, разположен на Южния остров. В The Otago Daily Times се включват и събитията от Дънидин, където се смята, че е живят заподозреният Бретън Тарант, според него именно това градче е било истинската първоначална мишена.

Обединеното кралство
The Guardian се фокусира върху превъзходството на бялата раса, което е изразено от мъжа, обвинен в убийство. Вестникът отбелязва, че социалните медии са критикувани за ролята, която са изиграли. Водещо заглавие е „Клане в Нова Зеландия – мъж застреля 49 души в джамии“.
Много от останалите британски вестници се концентрират предимно върху ролята на социалните медии, след като се оказва, че заподозреният е подготвил нападението си именно през онлайн платформите.
The Times съобщава, че МИ5 разследва възможни връзки между заподозрения стрелец и крайно десни екстремисти в Кралството.
The Telegraph в съботния си брой пише на първа страница „Първата терористична атака на социалните медии“.
The Sun излиза с водещо заглавие „ Терорист изби 49 мюсюлмани – показа на живо ужаса във Фейсбук чрез сцени, които шокираха света“
The Express: „ Подхранвано от омразата нападение срещу ценностите, които обединяват всички нас“
Twitter Ads info and privacy
The Daily Mirror в съботното си издание определя стрелеца като “ангелско момче, което се е превърнало в дяволски крайно десен масов убиец ”.

Австралия
Някои от австралийските таблоиди се фокусират върху мъжа, обвинен за убийството на 49 души – той е австралийски гражданин, те включват на първата си страница имиджи, заимствани от лайвстрииминга на касапницата, въпреки молбата, която полицията и в Нова Зеландия, и в Австралия отправят да не се споделя визуален материал.
The West Australian: на първата му страница се чете: „ Аз съм обикновен бял мъж. Работническа класа. Нисък доход. Самообявил се расист. Вчера (петък – бел. ред.) аз заснех как сам убивам поне 49 души в една джамия в Крайстчърч. ” Страницата е споделяна в Туитър, онлайн версията й вече е изтрита от главния редактор на изданието Антъни Дьо Селие, заради множеството критики, които е получила.

News Corp. Таблоидите на медийната групировка на Мърдок Нюз Корпорейшън се придържат към същата линия на комуникативно поведение. The Courier Mail: използва имиджи от лайвстрийма и нарича Тарант „луд от работническата класа ”.The Herald Sun: на първата му страница се чете:“Касапин от лайвстрийма”, като финалната фраза гласи “пъкленият манифест на лудия австралиец е разкрит ”.
The Daily Telegraph: челната страница в съботното издание на този вестник също има изображения от лайвстрийминга, но съдържа само една дума „Чудовище“.
The Weekend Australian: за седмичника водещото заглавие гласи: “Износ на Ози дяволи.”, (определението Ози е местен жаргон за австралиец и австралийски - бел. ред.).

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Източник: focus-news.net