Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинала 49 души,

...
Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която загинала 49 души,
Коментари Харесай

The Guardian: „Най-черният ден“: Как реагира пресата на стрелбата в Крайстчърч

Лондон. Касапницата в Нова Зеландия, при която починала 49 души, доминира на първите страници на печатните издания в целия свят, написа английският The Guardian и прави систематизиран преглед на редица англоезични
издания.

Нова Зеландия : медиите в страната дефинират петък, когато се стреля в двете джамии в Крайстчърч като „ един от най-черните дни “ в историята на страната.
The Press, водещият в самия град Крайстчърч вестник и измежду най-тиражираните печатни издания в островната страна, излиза с потресаваща първа страница, на която са показани оживелите. Заглавието е „ Краят на невинността “, до който тези набези са довели това умерено и спокойно общество. „ Думите не могат да опишат случилото се “. Така тази тематика се трансформира в обща за вътрешните печатни издания. Политическият коментатор Брайс Едуърдс написа за различен водещ новозеландски вестник - The New Zealand Herald: „ Много от хората, които са директно потърпевши от тази пукотевица, може би са имигранти в Нова Зеландия. Може би те са бежанци. Те са избрали Нова Зеландия за собствен дом и тя е техен дом. “ Съботно-неделното издание на the Dominion Post, вторият по-големина вестник в страната, който излиза в Уелингтън, е със сходна като на първи две издания челна страница. Към тях се причислява и гласът на The Nelson Mail, малко издание, което излиза в град Нелсън, ситуиран на Южния остров. В The Otago Daily Times се включват и събитията от Дънидин, където се счита, че е живят обвиненият Бретън Тарант, съгласно него точно това градче е било същинската първична цел.

Обединеното кралство
The Guardian се концентрира върху превъзходството на бялата раса, което е изразено от мъжа, упрекнат в ликвидиране. Вестникът отбелязва, че обществените медии са подложени на критика за ролята, която са изиграли. Водещо заглавие е „ Клане в Нова Зеландия – мъж простреля 49 души в джамии “.
Много от останалите английски вестници се концентрират най-вече върху ролята на обществените медии, откакто се оказва, че обвиненият е подготвил нападението си точно през онлайн платформите.
The Times оповестява, че МИ5 проверява вероятни връзки сред обвинения стрелец и извънредно десни екстремисти в Кралството.
The Telegraph в съботния си брой написа на първа страница „ Първата терористична офанзива на обществените медии “.
The Sun излиза с водещо заглавие „ Терорист мазета 49 мюсюлмани – сподели онлайн ужаса във Facebook посредством подиуми, които шокираха света “
The Express: „ Подхранвано от омразата нахлуване против полезностите, които сплотяват всички нас “
Twitter Ads info and privacy
The Daily Mirror в съботното си издание дефинира стрелеца като “ангелско момче, което се е трансформирало в демонски извънредно десен всеобщ палач ”.

Австралия
Някои от австралийските таблоиди се концентрират върху мъжа, упрекнат за убийството на 49 души – той е австралийски жител, те включват на първата си страница имиджи, заимствани от лайвстрииминга на касапницата, макар молбата, която полицията и в Нова Зеландия, и в Австралия насочат да не се споделя образен материал.
The West Australian: на първата му страница се чете: „ Аз съм елементарен бял мъж. Работническа класа. Нисък приход. Самообявил се расист. Вчера (петък – бел. ред.) аз снимах по какъв начин самичък умъртвявам най-малко 49 души в една джамия в Крайстчърч. ” Страницата е споделяна в Туитър, онлайн версията й към този момент е изтрита от основния редактор на изданието Антъни Дьо Селие, поради множеството рецензии, които е получила.

News Corp. Таблоидите на медийната формация на Мърдок Нюз Корпорейшън се придържат към същата линия на отзивчиво държание. The Courier Mail: употребява имиджи от лайвстрийма и назовава Тарант „ вманиачен от работническата класа ”.The Herald Sun: на първата му страница се чете: “Касапин от лайвстрийма ”, като финалната фраза гласи “пъкленият манифест на лудия австралиец е оголен ”.
The Daily Telegraph: челната страница в съботното издание на този вестник също има изображения от лайвстрийминга, само че съдържа единствено една дума „ Чудовище “.
The Weekend Australian: за седмичника водещото заглавие гласи: “Износ на Ози дяволи. ”, (определението Ози е локален диалект за австралиец и австралийски - бел. ред.).

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР